Nesoddens historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Nesoddens Historie» er et bokverk som omtaler, som tittelen angir, Nesodden fra tidlig geologisk tid og frem til (foreløpig) 1980.

I 1924 hadde Hjalmar Berner bidratt til den første bygdeboken «Nesodden herred. Bidrag til bygdens historie. (Utg. paa bekostning av Nesodden herred.)»[1]

I 1973 fikk Kiwanis Club Nesodden overlatt et omfattende arkivmateriale etter Albert Raaen, som hadde brukt det meste av sin pensjonisttilværelse til å granske dokumenter i Riksarkivet. Året etter ble det av kommunen nedsatt et arbeidsutvalg, som med utgangspunkt i disse dokumentene, og Berners bygdebok fra 1924, skulle skrive en ny versjon av Nesoddens historie.

Arbeidsutvalget for Nesoddens Lokalhistorie utga så i 1979 bind 1 med undertittelen «Fra de eldste tider til 1800». Bindet var redigert av Jon Ola Gjermundsen, Bjørg Omholt og Terje Schou.

Det skulle gå mange år før neste bind ble utgitt. Mens man ventet, tok Nesodden Menighetsråd initiativ til å få trykket opp en faksimileutgave av Hjalmar Berners bygdebok fra 1924. Denne ble trykket lokalt hos Leif Rødstens trykkeri AS i 1990, og utgivelsen fikk ikke noe registrert ISBN.

Nesodden kommune hadde ikke kunnet stille midler til rådighet for videreføring av verket Nesoddens Historie, og det tidligere arbeidsutvalget var avviklet. Imidlertid var «Nesodden Historielag» etablert, og i 1991 besluttet dette å prioritere arbeidet for at bind 2 måtte bli en realitet. I 1992 fikk historielaget en testamentarisk gave på kr. 200 000, og arbeidet med bind 2 kunne starte. Historielaget engasjerte Christian Hintze Holm til å forestå skrivingen, og håpet var at bind 2 skulle dekke tiden fra 1800 til 1990. Imidlertid var materialet så omfattende at Holm, i samråd med historielaget, sluttførte bindet «Fra 1800 til 1930». Bindet ble likevel på nesten 500 sider, 130 sider mer enn det første bindet, og ble utgitt i 1995.

Salget av bind 2 ble en suksess, og midlene ble øremerket til sluttføring av verket ved bind 3. Harald Lorentzen fra historielaget påtok seg oppgaven, og i 2005 kom tredje bind i handelen. Også Lorentzen hadde for meget materiale, hans bidrag «Nesoddens Historie 1930-1980» ble også på nesten 500 sider. At det fortsatt er omtrent 40 år ubeskrevet gir rom for enda flere bind.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

«Nesoddens Historie», forordene fra

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]