Alværn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For fogdegården i Høyanger, se Alværn i Lavik.
Alværn
LandNorges flagg Norge
Kart
Alværn
59°49′15″N 10°37′40″Ø

Alværn er et strøk som ligger vest på Nesodden i Akershus, mellom Nesoddtangen og Fjellstrand, med adkomst fra fylkesvei 157. Navnet Alværn kommer av alle svabergene rundt bukta, som ga vern/beskyttelse mot vær og vind. Området var opprinnelig del av gårdsnummer 30 i Nesodden, To gård, men utgjør idag en sørvestlig utløper av tettstedet Nesoddtangen.

Alværn hadde sin storhetstid da det var oljelager og raffineri på øygruppen Steilene. På denne tiden bodde hundrevis av mennesker, særlig industriarbeiderfamilier, nede i Alværn. Samfunnet hadde egen skole, Alværn brugsskole, og det fantes postkontor og butikk.

Tidligere ble navnet Alværn brukt bare om dette strøket rundt Alværnbukta. Etter omfattende boligbygging gjennom de siste 40-50 år, er øvre deler av Alværn nå mer eller mindre vokst sammen med Bjørnemyr.

Det er en ungdomsskole der. Den heter Alværn ungdomsskole. Dagens lokalbutikktilbud finnes i Bjørnemyrområdet.

Fra Alværn brygge går det båt ut til Steilene. Av Steilene er det kun øya Knerten og halve Fyrsteilene som har ferdselesforbud (fuglereservat), de øvrige kan benyttes til blant annet bading.

Nesodden Idrettsforening har en grusbane på Alværn. I 2010 ble det her lagt kuntsgress. I 2022 ble kunstgresset fjernet.