Hopp til innhold

Oslofjordens Friluftsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logo, versjon 2013
Oslofjorden er et attraktivt friluftsområde, ikke minst for padlere, her ved Vassholmene i Indre Oslofjord

Oslofjordens Friluftsråd (OF), er en sammenslutning av flere interesseorganisasjoner og kommunene og fylkene rundt Oslofjorden, og det største friluftsrådet i Norge, ca 1,5 millioner mennesker bor i OFs 29 medlemskommuner. OF har ansvar for store områder langs fjorden og har som hovedoppgave å gjøre strender og andre områder tilgjengelige for alle, fremme friluftslivet og beskytte naturen ved kysten.

OF ble opprettet i 1933. Fremsynte kvinner og menn så allerede den gang at friluftslivet i fjorden hadde to problem: 1. Stadig flere områder ble nedbygd og dermed gjort utilgjengelige for folk flest. 2. Fjorden var forurenset, og måtte bli renere. Med lite ressurser og store ambisjoner gikk de i gang. Viktige områder ble kjøpt opp slik at innbyggerne fikk tilgang til badestrender.

OF er etter hvert blitt en stor grunneier for flere attraktive friområder omkring Oslofjorden, bl.a. Moutmarka i Færder kommune. Totalt er over 20 000 dekar friområder gjort tilgjengelig gjennom OFs arbeid.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

 • OF jobber med en rekke saker som kommer friluftsfolket i fjorden tilgode, bl.a. kystled, der kystleden i Oslofjorden, er den største og mest utviklede kystleden i landet med over 60 hytter.
 • OF er interesseorganisasjon for friluftslivet og høringsinstans for planer og friluftspolitiske saker.
 • Stimulering til friluftsliv har vært sentralt siden starten. I 1998 startet OF satsing på natur og friluftsveiledning – i tråd med eksisterende læreplanverk undervises det i en rekke fag ute. Tilbudene retter seg mot skoler, SFO, barnehager samt for pedagogisk personale.
 • Rekefabrikken på Hvaler er en kystledhytte som kan leies gjennom OF.
  Sekretariatet for Skjærgårdstjenesten i Oslofjorden ligger hos OF. Skjærgårdstjenesten ble opprettet i 1992 etter initiativ fra OF.
 • Natur og friluftsveiledning; uteundervisning på Fjærholmen, Færder.
  Natur og friluftsveiledning; uteundervisning på Fjærholmen, Færder.
  Organisasjoen jobber for båtfolket bl.a. gjennom å legge ut svaibøyer i naturhavner. Dette er et tilbud om sikker fortøyning og overnatting i naturhavner rundt om i fjorden.
 • OF er et kompetansesenter for friluftsliv i Oslofjorden og har i denne forbindelse en rekke prosjekter løpende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]