Flaskebekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flaskebekk
Flaskebekk in Nesodden commune in Norway.jpg
Badehus ved kystlinjen på Flaskebekk, Nesodden
LandNorge Norge

Flaskebekk
59°51′N 10°39′Ø

Flaskebekk er et strøk og en grunnkrets i Nesodden kommune i Akershus med skog og villabebyggelse. Flaskebekk ligger på nordvestsiden av Nesodden, med utsikt over Oslofjorden, mot Oslo, Bærum og Asker. Området grenser mot Tangen i nord, Bjørnemyr i sør, og Skoklefall i øst.

Flaskebekksenteret er et lite, lokalt senter med kafé, restaurant, dagligvarebutikk, frisørsalong, jernvare, bensinstasjon, kunstbutikk, dyrlege og en skobutikk.

Strandpromenaden er en del av Flaskebekks strandlinje. Langs promenaden er en den en lang rekke badehus samt badeplasser blant annet ved bryggene Nordre Flaskebekk, Søndre Flaskebekk og Sjøstrand. Litt lenger sør finnes øyene Kavringen og Ildjernet. På Kavringen er det marina med kiosk, båtartikler og mulighet for å fylle drivstoff. Marinaen opplever ofte «mini-tsunamier», som tilsynelatende forårsakes av store skip som passerer på fjorden like utenfor.[1]

Flaskebekk har i hovedsak tilhørt Skoklefall gård (gnr. 2 i Nesodden), mens deler av området var under Nesoddtangen gård (Gnr 4). Flaskebekktjernet er oppdemmet og tidligere var det isdrift på tjernet vinterstid. I dag har en rekke eiendommer sommervann fra tjernet. Det kan kun brukes til hagevanning og vasking. Flaskebekktjernet drenerer til Sjøstrandbekken, men har også et mindre utløp til Skoklefalltjernet. Før oppdemming til isdriften hadde tjernet et opprinnelig utløp, som ble kalt Flaskebekken. Dette navnet skal ha kommet av at vannkvaliteten var god nok til at seilskutene på 16- og 1700-tallet fylte opp vannbeholdningen her før langfart[2]

I sørenden av Flaskebekktjernet finner man Brattbakken, en av svært få alpinbakker i Follo. Den har knappe 60 meters høydeforskjell over drøyt 400 meters lengde.

Under den andre verdenskrig befant radiostasjonen Corncrake seg på Flaskebekk, med de norske agentene Leif Kyrre Karlsen og Ivar William Wagle. Motstandskvinnen og elskerinnen til Gestaposjef Siegfried Fehmer, Anne Marie Breien informerte den 4. juli 1944 ledelsen i den norske motstandsorganisasjonen Milorg om at Gestapo hadde planlagt en aksjon mot sommerhuset der radiostasjonen befant seg. Meldingen kom for sent frem til at Milorg kunne reagere. Fehmer ble alvorlig skadet da de norske agentene brøt seg ut fra bygningen, men agentene ble drept like etter av en skjult tysk dekningsstyrke.

Et skipsfunn (sunket skip) utenfor Flaskebekk/Sjøstrand er tatt inn «Riksantikvarens liste over kulturminner».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miros measuring mini-tsunami phenomenon in the Oslo fjord 28. mars 2019
  2. ^ Hjalmar Berner: «Nesodden Herred» fra 1924 (side 222)

Kilder[rediger | rediger kilde]