Hampfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hampfamilien
Humle, Humulus lupulus, hunnplante
Humle, Humulus lupulus, hunnplante
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cannabaceae
Martinov, 1820
Norsk(e) navn: hampfamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Antall arter: 170
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

se teksten

Hampfamilien (Cannabaceae) er en plantefamilie i roseordenen (Rosales). Den omfatter 170 arter fordelt på 9-14 planteslekter – deriblant hampeslekten og humleslekten.

Humle brukes til brygging av øl. Hamp brukes mye til å lage tauverk, og andre industrielle formål. Cannabis sativa kan brukes for å fremstille rusmidlene hasj og marihuana, og er forbudt å dyrke i mange land, deriblant Norge.

Familien omfattet tidligere bare slektene Cannabis og Humulus, men i 1998 ble det med støtte i molekylærgenetiske data oppdaget at underfamilien Celtidoideae i almefamilien hørte til midt i hampefamilien, noe som førte til en kraftig økning i antall arter.

Slekter og utvalgte arter[rediger | rediger kilde]

Blant de 9–12 sannsynlige slektene, hvorav Celtis er klart størst med om lag 100 arter, finner vi følgende med noen viktige arter angitt:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Cannabaceae». APWEbsite. Besøkt 25. juni 2015. 
  • S.J. Wiegrefe, K.J. Sytsma og R.P. Guries (1998). «The Ulmaceae, one family or two? Evidence from chloroplast DNA restriction site mapping». Plant Systematics and Evolution. 210 (3–4): 249–270. ISSN 1615-6110. doi:10.1007/BF00985671. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]