Hopp til innhold

Hampfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hampfamilien
Humle, Humulus lupulus, hunnplante
Nomenklatur
Cannabaceae
Martinov, 1820
Populærnavn
hampfamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
Økologi
Antall arter: 170
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

se teksten

Hampfamilien (Cannabaceae) er en plantefamilie i roseordenen (Rosales). Den omfatter 170 arter fordelt på 9-14 planteslekter – deriblant hampeslekten og humleslekten.

Humle brukes til brygging av øl. Hamp brukes mye til å lage tauverk, og andre industrielle formål. Cannabis sativa kan brukes for å fremstille rusmidlene hasj og marihuana, og er forbudt å dyrke i mange land, deriblant Norge.

Familien omfattet tidligere bare slektene Cannabis og Humulus, men i 1998 ble det med støtte i molekylærgenetiske data oppdaget at underfamilien Celtidoideae i almefamilien hørte til midt i hampefamilien, noe som førte til en kraftig økning i antall arter.

Slekter og utvalgte arter[rediger | rediger kilde]

Blant de 9–12 sannsynlige slektene, hvorav Celtis er klart størst med om lag 100 arter, finner vi følgende med noen viktige arter angitt:

Cannabis Sativa[rediger | rediger kilde]

Cannabis sativa, som inkluderer både industriell hamp og marihuanavarianter, er det mest kjente medlemmet av hampfamilien. Hamp har blitt dyrket i tusenvis av år for sine fibre, frø og medisinske egenskaper. Industriell hamp er spesielt dyrket for sine fibre, som kan brukes i produksjon av tekstiler, papir, byggematerialer og biodrivstoff. Hampfrø er også rike på næringsstoffer og kan brukes til matprodukter, som hampolje, proteinpulver og hamphjerter.[1]

Det er viktig å merke seg at mens industriell hamp og marihuana begge er medlemmer av Cannabis sativa-arten, har de tydelige forskjeller når det gjelder deres kjemiske sammensetning. Industriell hamp inneholder vanligvis lave nivåer av THC, den psykoaktive forbindelsen som gir en "høy" effekt, mens marihuanavarianter dyrkes for sitt høyere THC-innhold.[2][3]

Hampfamilien omfatter andre plantearter i tillegg til cannabis, inkludert Humulus (humle), Celtis (hakkebær) og Trema (nesletrær). Disse plantene har ulike bruksområder, for eksempel humle til brygging av øl og hackebær til spiselig frukt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Cannabaceae». APWEbsite. Besøkt 25. juni 2015. 
  • S.J. Wiegrefe, K.J. Sytsma og R.P. Guries (1998). «The Ulmaceae, one family or two? Evidence from chloroplast DNA restriction site mapping». Plant Systematics and Evolution. 210 (3–4): 249–270. ISSN 1615-6110. doi:10.1007/BF00985671. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]