Hopp til innhold

Barfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barfly
Generell informasjon
GenreDramafilm, romantisk komedie
Utgivelsesår1987
NasjonalitetUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarbet Schroeder Rediger dette på Wikidata
ManusCharles Bukowski Rediger dette på Wikidata
TemaAlkoholisme
Produsent(er)Barbet Schroeder, Francis Ford Coppola, Menahem Golan, Yoram Globus, Fred Roos
MusikkJack Baran Rediger dette på Wikidata
FotoRobby Müller Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMickey Rourke, Faye Dunaway, Alice Krige, Jack Nance, J. C. Quinn, Frank Stallone, Pruitt Taylor Vince, Fritz Feld, Charles Bukowski, Albert Henderson,[1] Sandy Martin Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapAmerican Zoetrope Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros. Home Entertainment
Netflix
Vudu
Premiere(r)1987
7. januar 1988 (Tyskland)[2]
Eksterne lenker

Barfly er en amerikansk film fra 1987 og er en selvbiografi til forfatteren Charles Bukowski i løpet av tiden han tilbrakte mens han drakk tungt i Los Angeles. Manuset av Bukowski ble bestilt av den franske regissøren Barbet Schroeder – den ble publisert, med illustrasjoner av forfatteren, i 1984 da filmproduksjon var fortsatt til vurdering. Barfly har stjerner som Mickey Rourke og Faye Dunaway, med veiledning av Schroeder og ble presentert av Francis Ford Coppola. Filmen har også en stille cameo opptreden av Bukowski selv.

Kino Fly lyset, nå et allestedsnærværende verktøy i filmindustrien, ble spesielt laget av Robby Muller's elektriske mannskap for en scene i denne filmen som ville ha vært vanskelig å tenne ved hjelp av konvensjonelle lamper tilgjengelige på den tiden.

Filmen entret i 1987 Cannes Film Festival.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Henry Chinaski er en alkoholiker som bor i en nedslitt leilighet i Los Angeles, og forsøker å finne seg forskjellige strø-jobber. Henry er en intelligent mann og svært klar over omstendighetene sine, finner han trøst i å uttrykke sine følelser og oppfatninger av samfunnet gjennom å skrive poesi eller noveller som han sender inn til forskjellige tidsskrifter og aviser i håp om å tjene noen ekstra dollar. Henry besøker en pub som heter Det gyldne horn, hvor han ofte drikker, henger med andre alkoholikere, men havner i krangel med den tøffe bartenderen han misliker, Eddie.

En sen kveld havner Henry i en slåsskamp mot Eddie, men Henry taper. Dagen etter leverer han smørbrød til to gjester ved puben. Men år han innser at han må spise før han skal slåss (for å få mer energi) for å vinne, tar han smørbrødet ut av hendene til en av gjestene og spiser den. Dette irriterer pub-eieren, Jim, en av Henrys beste venner. Senere stjeler Henry brød, bologna og vin fra en leilighet, for å spise og drikke som forberedelse til å slåss mot Eddie.

Henry vender tilbake til «The Golden Horn» senere samme kveld, og antagoniserer Eddie frem til han endelig utfordrer Henry til en ny slåsskamp. Henry hopper over baren og drikker øl fra springen, noe som irriterer Eddie. Henry vinner denne kampen, men blir deretter sparket ut av området. Henry vakler deretter videre til et annet etablissement kalt Kenmore, hvor han fortsetter å drikke. Der møter han Wanda, som i utgangspunktet er irritert på Henry. Men hun blir fascinert av hans sarkastiske og vittige kommentarer. Imidlertid blir situasjonen problematisk mellom Henry og Wanda, når Henry oppdager at Wanda tidligere har hatt sex sammen med Eddie. De krangler, og Wanda slår Henry med vesken sin - noe som slår ham bevisstløs. Senere ser en etterforsker at Henry er dekket av blod, og får tak i en ambulanse. Men de velger å ikke ta ham med seg. Når Wanda kommer tilbake senere, og beklager de to til hverandre.

Senere den kvelden tror Wanda å dø at hun holder på å dø. Henry forsøker å få tak i en ambulanse. Men den samme ambulansen ankommer - og til hans store overraskelse, påstår de Wanda bare er full og alt or feit. Neste morgen forsøker Wanda å finne seg jobb. Men Henry får besøk av Tully Sorenson, en velstående forlegger, som har blitt imponert over forfatterskapet hans. Hun er interessert i å publisere noe av arbeidet hans. Henry bryter seg deretter inn i en annen leilighet, etter å ha hørt en mann plage sin kone. Etter at mannen truer med å kutte strupen på kona, havner han og Henry i en krangel som resulterer i at mannen blir knivstukket.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Mickey Rourke som Henry Chinaski
 • Faye Dunaway som Wanda Wilcox
 • Alice Krige som Tully Sorenson
 • Jack Nance som en detektiv
 • J.C. Quinn som Jim
 • Frank Stallone som Eddie
 • Sandy Martin som Janice
 • Roberta Bassin som Lilly
 • Gloria LeRoy som bestemor Moses
 • Joe Unger som Ben
 • Harry Cohn som Rick
 • Pruitt Taylor Vince som Joe
 • Fritz Feld som Bum
 • Charles Bukowski som Oldtimer

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 2. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 5. august 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]