John Grisham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Grisham
John Grisham crop.jpg
FødtJohn Ray Grisham, Jr.
8. februar 1955 (63 år)
Jonesboro, Arkansas, USA
Utdannet ved
6 oppføringer
Mississippi State University (–1977), University of Mississippi, University of Mississippi School of Law (–1981), Northwest Mississippi Community College, Delta State University, Southaven High School
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Skribent, advokat, romanforfatter, politiker, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller, TV-produsent, dikterjurist, barnebokforfatter
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Helmerich Award (2005), Library of Congress Prize for American Fiction (2009)

John Grisham (født 8. februar 1955 i Jonesboro i Arkansas i USA) er en amerikansk jurist og forfatter.

Før han begynte å skrive på heltid, arbeidet Grisham 60–70 timer i uken som advokat i den lille byen Southaven i delstaten Mississippi. På kvelden og i pausene mellom rettsforhandlingene holdt han på med hobbyen sin som var skriving.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Barndom[rediger | rediger kilde]

Grisham ble født 8. februar 1955 i Jonesboro i Arkansas. Faren var bygningsarbeider og moren var hjemmeværende. I 1967 flyttet familien til Southaven i Mississippi. I barndommen drømte Grisham om å bli profesjonell baseballspiller. I 1973 fullførte han Southaven High School. Deretter begynte han å studere ved Northwest Junior College, Senatobia og ved Delta State University i Cleveland. Her spilte han baseball ved siden av skolegangen. Etter hvert forstod han at han ikke hadde nok talent til å gjøre det bra innen baseball. I 1977 begynte han å studere økonomi og jus ved University of Mississippi School of Law. Han begynte med skatterett, men gikk over til å lese strafferett fordi han syntes det var mer interessant.

Familie[rediger | rediger kilde]

Grisham er gift med kona Renee. Han veksler mellom å bo på en plantasje i Charlottesville i Virginia og på en farm i Oxford i Mississippi.

Advokat og politiker[rediger | rediger kilde]

I 1981 var han ferdig med studiene. Samme året giftet han seg med Renee Jones. Han begynte deretter å arbeide som forsvarsadvokat i Southaven. Her fikk han anledning til å se dramatikken i rettssalene og dommere og advokater i virksomhet. I 1983 gikk han inn i politikken. Grisham satt i Representantenes hus i Mississippi fra 1983 til 1990.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Forfatterkarrieren startet da han en dag hørte en historie om en tolvår gammel jente som hadde blitt voldtatt. Han begynte å fabulere over hva som ville ha hendt hvis jentas far og bror hadde drept overgriperne. Grisham stod opp ved femtiden om morgenen for å skrive fram til han gikk på arbeid. Han brukte tre år på å fullføre boka. «A Time To Kill» kom ut i 1987. Han ble refusert av mange forlag, men Wynwood Press tok sjansen og trykte opp 5000 eksemplarer av boka.

The Firm[rediger | rediger kilde]

Dagen etter at han hadde fått utgitt «A Time To Kill», begynte han å arbeide på en ny bok om en ung lovende advokat som begynte å arbeide i et stort advokatfirma. Etter hvert viste det seg at alt i firmaet ikke var som det skulle. Han solgte filmrettighetene til The Firm til Paramount for 600 000 dollar. Dermed ble Grisham ettertraktet av forlagshusene. Doubleday kjøpte bokrettigheten til The Firm. The Firm lå på The New York Times' bestselgerliste i 47 uker. I 1991 ble The Firm årets bok i USA. «The Pelican Brief» og «The Client» ble suksessrike etterfølgere. Grisham hadde vist at han var en mester i å skrive juridiske thrillere. Doubleday gav ut «A Time To Kill» på nytt, og Dell gav ut samme boken i pocketbokversjon.

Suksess[rediger | rediger kilde]

Siden «A Time To Kill» ble gitt ut i 1988, har Grisham skrevet en bok i året. Alle bøkene har vært bestselgere. Grisham ble sett på som 1990-tallets mest suksessrike forfatter. Fram til 2008 hadde bøkene hans solgt over 250 millioner eksemplarer og har blitt oversatt til 29 språk.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Ni av bøkene hans er blitt filmatisert: «The Firm», «The Pelican Brief», «The Client», «A Time To Kill», «The Chamber», «The Rainmaker», «A Painted House», «(The) Runaway Jury» og «Skipping Christmas». I tillegg har han skrevet originalmanuset til «Gingerbread man».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]