Kevin Bacon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kevin Bacon
Kevin Bacon Comic-Con 2012.jpg
Født8. juli 1958 (59 år)
Philadelphia
Ektefelle Kyra Sedgwick
Far Edmund Bacon
Søsken Michael Bacon
Barn Sosie Bacon
Utdannet ved Pennsylvania Governor's School for the Arts
Yrke
6 oppføringer
Skuespiller, filmskuespiller, musiker, stemmeskuespiller, karakterskuespiller, tv-skuespiller
NasjonalitetUSA
Livssynateisme
Medlem avThe Bacon Brothers
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Kevin Bacon (født 8. juli 1958 i Philadelphia i Pennsylvania) er en amerikansk skuespiller og regissør.

Bacon forlot barndomshjemmet i en alder av 17 år for å begynne som skuespiller i New York, der han dukket opp i flere teater-produksjoner. Bacon debuterte på TV i komedien Animal House i 1978, men førte ikke til den berømmelsen han hadde håpet på, og han begynte i stedet med flere små roller på teater. For en kortere periode var han med i såpeoperaer som Search for Tomorrow (1979) og The Guiding Light (1980–81) i New York. Han avslo et tilbud om en TV-serie basert på filmen Animal House fra 1978. I 1982 vant Bacon en Obie Award for sin rolle i Forty Deuce, og kort tid senere gjorde han sin debut på Broadway i Slab Boys, der han spilte mot Sean Penn og Val Kilmer, som også var ganske ukjente på denne tiden.

Samme år hadde han rollen som Timothy Fenwick i filmen Diner, og han gjorde sterkt inntrykk på film-kritikere og kino-publikum. Styrket av oppmerksomheten han fikk for sin prestasjon i Diner, spilte Bacon i kassasuksessen Footloose i 1984. Bacon ble godt mottatt for sin opptreden i Footloose, og han dukket opp på forsiden av People Magazine kort tid etter dette. I 1988 hadde Bacon hovedrollen i komedien She`s having a baby, og året etter var han i en annen komedie kalt The Big Picture. I 1990 hadde Bacon to vellykkede roller. Han spilte en karakter som reddet byen fra monstre som bodde under jorden i filmen Tremors, og han portretterte en medisinsk student som eksperimenterte med døden i filmen Flatliners, der han blant annet spilte mot Kiefer Sutherland og Julia Roberts.

I 1991 hadde han rollen som en homofil prostituert i JFK regissert av Oliver Stone. Bacon hadde en rolle i den militære dramafilmen A Few Good Men. Senere samme år vendte han tilbake til teateret for å spille i Spike Heels, regissert av Michael Greif. I 1994 fikk Bacon en Golden Globe-nominasjon for sin rolle i The River Wild der han spilte mot Meryl Streep. I 1995 hadde han hovedrollen i storfilmen Apollo 13, og året etter hadde en rolle i Sleepers som sto i sterk kontrast til hans opptredener i muntre romantiske komedier. Bacon dannet et band kalt «The Bacon Brothers» sammen med sin bror, Michael. Duoen har gitt ut seks album.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]