Hopp til innhold

Kevin Bacon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kevin Bacon
FødtKevin Norwood Bacon
8. juli 1958[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
Philadelphia
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, musiker, stemmeskuespiller, karakterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmprodusent, regissør, produsent, teaterskuespiller, filmregissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedPennsylvania Governor's School for the Arts
Circle in the Square Theatre School
Julia R. Masterman School
Albright College
EktefelleKyra Sedgwick (1988–)[5]
FarEdmund Bacon[5]
MorRuth Hilda Holmes[5]
SøskenMichael Bacon
BarnSosie Bacon
NasjonalitetUSA
Medlem avThe Bacon Brothers
UtmerkelserGolden Globe Award for Best Actor – Miniseries or Television Film (2009) (for: Taking Chance)
Den 21. SAG-utdelingen
Saturn Award for Best Actor on Television (2013) (for: The Following)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1978
Nettstedhttp://www.baconbros.com/
IMDbIMDb

Kevin Norwood Bacon (født 8. juli 1958 i Philadelphia i Pennsylvania) er en amerikansk skuespiller og regissør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bacon forlot barndomshjemmet i en alder av 17 år for å begynne som skuespiller i New York, der han dukket opp i flere teater-produksjoner. Bacon debuterte på TV i komedien Animal House i 1978, men førte ikke til den berømmelsen han hadde håpet på, og han begynte i stedet med flere små roller på teater. For en kortere periode var han med i såpeoperaer som Search for Tomorrow (1979) og The Guiding Light (1980–81) i New York. Han avslo et tilbud om en TV-serie basert på filmen Animal House fra 1978. I 1982 vant Bacon en Obie Award for sin rolle i Forty Deuce, og kort tid senere gjorde han sin debut på Broadway i Slab Boys, der han spilte mot Sean Penn og Val Kilmer, som også var ganske ukjente på denne tiden.

Samme år hadde han rollen som Timothy Fenwick i filmen Diner, og han gjorde sterkt inntrykk på film-kritikere og kino-publikum. Styrket av oppmerksomheten han fikk for sin prestasjon i Diner, spilte Bacon i kassasuksessen Footloose i 1984. Bacon ble godt mottatt for sin opptreden i Footloose, og han dukket opp på forsiden av People Magazine kort tid etter dette. I 1988 hadde Bacon hovedrollen i komedien She’s having a baby, og året etter var han i en annen komedie kalt The Big Picture.

I 1990 hadde Bacon to vellykkede roller. Han spilte en karakter som reddet byen fra monstre som bodde under jorden i filmen Tremors, og han portretterte en medisinsk student som eksperimenterte med døden i filmen Flatliners, der han blant annet spilte mot Kiefer Sutherland og Julia Roberts.

I 1991 hadde han rollen som en homofil prostituert i JFK regissert av Oliver Stone.

Bacon hadde en rolle i den militære dramafilmen A Few Good Men. Senere samme år vendte han tilbake til teateret for å spille i Spike Heels, regissert av Michael Greif. I 1994 fikk Bacon en Golden Globe-nominasjon for sin rolle i The River Wild der han spilte mot Meryl Streep. I 1995 hadde han hovedrollen i storfilmen Apollo 13, og året etter hadde en rolle i Sleepers som sto i sterk kontrast til hans opptredener i muntre romantiske komedier. Bacon dannet et band kalt «The Bacon Brothers» sammen med sin bror, Michael. Duoen har gitt ut seks album. Mellom 2013 og 2015 hadde Bacon en rolle i TV-serien The Following.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000023526, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=kevin;n=bacon[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID kevinbaconk[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]