Kosmetisk kirurgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Før-og-etterbilde av en hudtransplantasjon på en britisk soldat i 1917.
Før- og etterbilde av en brystimplantasjon med saltløsning, 2009.

Kosmetisk kirurgi eller plastisk kirurgi er medisinske inngrep for å reparere synlige fysiske skader og misdannelser eller forme kroppen og forandre utseendet etter kulturelle skjønnhetsidealer. Betegnelsen blir ofte brukt når det ikke foreligger noen medisinsk grunn for å ta en operasjon. De vanligste kirurgiske inngrepene er brystforstørrelse med silikonimplantater, fettsuging og øyelokksoperasjoner.

Plastisk kirurgi utføres ikke nødvendigvis alltid av estetiske grunner. Et eksempel på et plastisk kirurgisk inngrep som gjøres av medisinske grunner er septumplastikk, hvor en retter opp et skjevt neseben for å forhindre respirasjonsproblemer. At nesebenet er skjevt synes ofte ikke på utsiden, og inngrepet har derfor ikke alltid noen estetisk effekt, men faller likevel inn under definisjonen plastisk kirurgi.

Kosmetisk kirurgi eller estetisk plastikkirurgi skal oppnå en kosmetisk forbedring for pasienten. Utseendet blir forandret slik pasienten anser som bedre ved hjelp av inngrep. Faget er ikke en egen medisinsk spesialitet, men det er en framtredende del av fagfeltet plastikkirurgi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kosmetisk kirurgi har lange røtter tilbake til antikken i Hellas og middelalderens India. Bruken av slik kirurgi var imidlertid begrenset av mangel på effektiv bedøvelse for pasienten. I Europa ble slik kirurgi i utgangspunktet utviklet for å reparere krigsskader, særlig brannskader, under første og andre verdenskrig.

På 1980- på 1990-tallet var kirurgiske metoder blitt såpass velutviklet at rene kosmetiske inngrep ble vanlig. Blant de vanligere inngrepene er injeksjoner for å forstørre lepper, fylle eller strekke ut rynker og hudfolder til hårtransplantasjon og større inngrep som brystimplantasjoner, brystreduksjon og fettsuging.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]