Stormbreaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stormbreaker
orig. Stormbreaker
Generell informasjon
UtgivelsesårNorges flagg 13. okt. 2006
Storbritannias flagg 21. juli 2006
Folkerepublikken Kinas flagg 10. aug. 2006
Hongkongs flagg 31. aug. 2006
Australias flagg 21. sept. 2006
USAs flagg 13. okt. 2006
Prod.landStorbritannia
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiGeoffrey Sax
ProdusentMarc Samuelson
Peter Samuelson
Steve Christian
Andreas Grosch
ManusforfatterAnthony Horowitz (roman og manus)
MusikkAlan Parker
SjeffotografChris Seager
KlippAndrew MacRitchie
Foran kamera
MedvirkendeAlex Pettyfer
Ewan McGregor
Mickey Rourke
Bill Nighy
Andy Serkis
Alicia Silverstone
Annen informasjon
Budsjett25 000 000 britiske pund
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
The Weinstein Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Stormbreaker er en film fra 2006,filmen er basert på Stormbreaker, den første romanen i Alex Rider-serien. Nykommeren Alex Pettyfer har hovedrollen som tenåringsspion, sammen med bemerkelsesverdige skuespillere som Mickey Rourke og Ewan McGregor.

Filmen hadde norgespremiere den 13. oktober 2006. I Storbritannia ble filmen godt mottatt både av kritikerne og publikum, og allerede er det lagt planer om å filmatisere resten av Alex Rider-romanene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Alex Rider (Alex Pettyfer) er en fjorten år gammel gutt som bor hos onkelen sin, Ian Rider (Ewan McGregor), som arbeider i en bank. En dag får Alex dårlige nyheter, onkelen har dødd under mystiske omstendigheter. Alex oppdager at Ian Rider faktisk var spion, og arbeidet for MI6, og at han ble myrdet av den berømte leiemorderen Yassen Gregorovich (Damian Lewis). Han blir dermed rekruttert av sin onkels tidligere arbeidsgivere, Alan Blunt (Bill Nighy) og Tulip Jones (Sophie Okonedo). Alex innser etterhvert at onkelen faktisk har oppdratt ham som spion, og han drar avsted på sitt første oppdrag for og drepe skurken, bevæpnet med en mengde dingser fra Smithers (Stephen Fry).

Milliardæren Darrius Sayle (Mickey Rourke) donerer en gratis mega-datamaskin med kodenavn Stormbreaker til alle skoler i Storbritannia. MI6 er nysgjerrige på hvorfor han opptrer så mistenkelig gavmild, og sender Alex, forkledt som en vinner av en konkurranse, for å undersøke.

Når han ankommer møter han sjefen selv, Sayle, og hans to medsammensvorne, Mr Glis (Andy Serkis) og Nadia Vole (Missi Pyle), og han får se Stormbreaker i gang. Alex, som fortsatt har problemer med å forstå hva som hender med ham, sniker seg ut av soverommet sitt om natten for å se på en leveranse av mystiske konteinere til Sayles hovedkvarter. I mellomtiden stjeler Nadia Vole Alex' telefon og sporer SIM-kortet til huset hans i London. Hun reiser dit og oppdager hans virkelige identitet. Mens hun er i huset til Alex, starter hun en slåsskamp mot Alex' hushjelp og verge, Jack Starbright (Alicia Silverstone). Jack vinner kampen ved hjelp av en fisk, og etterlater seg Nadia da hun rømmer.

Dagen etter oppdager Alex at han er i trøbbel da dekkhistorien hans er avslørt. Etter å ha blitt tatt til fange, og tvunget til å avsløre at han er en spion, får Alex vite at Sayles virkelige plan med datamaskinen er å spre et dødelig virus som den inneholder, slik at alle skolebarna i Storbritannia dør. Sayle etterlater seg Alex slik at han kan bli drept av et portugisisk krigsskip, og reiser til London for å aktivere viruset i datamaskinene. Alex greier å stikke av fra beistet, og haiker med Mr Grin på et fly til London. Akkurat i det Sayle skal til å aktivere maskinen, dukker Jack og skolevenninnen Sabina Pleasure (Sarah Bolger) opp og hjelper Alex med å jage Sayle igjennom gatene. Femti etasjer oppe når Alex igjen Sayle, bare for å bevitne at onkelens morder, Yassen Gregorovich, tar livet av ham. Leiemorderen tar imidlertid ikke livet av Alex, og sier at han har en grunn som Alex skal få vite senere.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Alex Rider Alex Pettyfer
Herod Sayle Mickey Rourke
Mrs. Tulip Jones Sophie Okonedo
Mr. Alan Blunt Bill Nighy
Yassen Gregorovich Damian Lewis
Mr. Smithers Stephen Fry
Sabina Pleasure Sarah Bolger
Mr. Glis Andy Serkis
Nadia Vole Missi Pyle
Ulv Ashley Walters
Charlie Samuel Rees
Ian Rider Ewan McGregor
Statsminister Robbie Coltrane

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]