The Wrestler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Wrestler
Generell informasjon
SjangerDrama / Sportsfilm
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde115 min.
Bak kamera
RegiDarren Aronofsky
ManusforfatterRobert D. Siegel
Foran kamera
MedvirkendeMickey Rourke
Marisa Tomei
Ernest Miller
Evan Rachel Wood
Annen informasjon
Budsjett$6 000 000
Prod.selskapFox Searchlight
Premiere17. desember 2008 (USA)
13. februar 2009 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Wrestler er en Oscar-nominert amerikansk drama-film fra 2008. Filmen handler om den aldrende wrestleren Randy «The Ram» Robinson (Mickey Rourke) som hadde sin storhetstid på 1980-tallet. 20 år senere har den tidligere wrestlingstjernen for lengst forlatt de største arenaene og wrestler i mindre arrangement for å tjene penger og holde livet gående.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Robin Ramzinski (spilt av Mickey Rourke) er en profesjonell bryter som var kjendis på 1980-tallet. Randy er for lengst forbi sin storhetstid som bryter, men slåss fremdeles enkelte kamper i New Jersey. Samtidig jobber han deltid på et supermarked under Wayne, en avdelingsleder som håner Randys bakgrunn som bryter. Randy er ofte innom en strippeklubb, og blir venn med en eldre stripper ved navn Cassidy. Etter å ha vunnet en lokal kamp, ​​samtykker Randy til en ny kamp mot hans gamle motstander, "The Ayatollah" som han slåss mot for tjue år siden. Randy håper at denne kampen skal få ham tilbake til gammel stjerne-status.

Randy begynner å trene mye mer, og tar i bruk injeksjoner med anabole steroider. Etter en hard kamp, ​​får Randy hjerteinfarkt og må gjennom en koronar bypassoperasjon. Randy tror at han ikke kan slåss i sin nåværende tilstand, og bestemmer seg for å trekke seg fullstendig fra bryting. Etter forslag fra stripper Cassidy besøker Randy sin datter Stephanie, som han forlot da hun var barn, men hun avviser ham. Cassidy avviser Randys romantiske fremskritt, på grunn av jobben hennes. Senere gir Randy en gave til datteren sin, og beklager at han forlot henne. På en bar drikker Randy seg full, bruker kokain, har sex med en kvinne på et toalett og våkner deretter opp på soverommet hennes neste morgen.

Senere drar han hjem til Stephanie igjen, men hun forteller at hun aldri vil se ham igjen. På jobb kjenner en kunde igjen Randy som bryter, selv om han forsøker å benekte dette. Kunden fortsetter hardnakket å påstå at han kjenner igjen Randy, noe som irriterer Randy og han skader hånden sin. På grunn av kundens anerkjennelse av ham som bryter, og uten noe liv igjen utenfor ringen, bestemmer Randy seg for å begynne med bryting igjen. Han planlegger en kamp mot The Ayatollah. Han forsoner seg med Cassidy, som ber ham la være å bryte på grunn av hans hjerte-problemer. Men Randy er bestemt på at han hører hjemme i ringen. I tillegg savner han det gamle vennskapet blant andre brytere som, i motsetning til resten av samfunnet, fremdeles respekterer ham.

Under kampen begynner Randy å føle bryst-smerter. Han ser utover publikum, og ser at Cassidy har forlatt stedet. Med tårer i øynene gjør han en hilsen mot sine supportere for aller siste gang. Deretter gjennomfører han sin signatur-bevegelse, og filmen slutter.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Mickey Rourke

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt Gulløven under filmfestivalen i Venezia i 2008. Mickey Rourke ble nominert til Oscar, og vant en Golden Globe for beste mannlige hovedrolle, mens Marisa Tomei ble nominert til Oscar og Golden Globe for beste kvinnelige birolle. Bruce Springsteen, som skrev tittelsangen (The Wrestler) til filmen, vant en Golden Globe for beste originale filmsang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]