Tupac Shakur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tupac Shakur
Tupac graffiti New York.jpg
Graffitimaleri av Tupac Shakur i Harlem
FødtLesane Parish Crooks
16. juni 1971
East Harlem
Død13. september 1996 (25 år)
University Medical Center of Southern Nevada
Ektefelle Keisha Morris (19951996)
Far Billy Garland
Mor Afeni Shakur
Utdannet ved Paul Laurence Dunbar High School, Tamalpais High School, Baltimore School for the Arts
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Rapper, skuespiller, sanger, musikkprodusent, lyriker, sosial aktivist, Roadie, sangtekstforfatter, låtskriver, manusforfatter, danser, komponist
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Medlem av Digital Underground (19901991), Thug Life (19931996), Outlawz (19951996)
Utmerkelser Liste over priser og nominasjoner
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)2Pac, Makaveli, MC New York
SjangerHiphop
Instrumentvokal
Aktive år19871996
PlateselskapTha Row, Interscope, Amaru
Nettstedhttp://www.2pac.com
Ensemble(r)
Digital Underground (1990-1991)
Thug Life (1993-)
Outlawz (1995-)
Signatur
Tupac Shakurs signatur

Tupac Amaru Shakur eller Lesane Parish Crooks (født 16. juni 1971, død 13. september 1996) også kjent som 2Pac, var en amerikansk rapper, skuespiller og poet. Han har solgt over 75 millioner album på verdensbasis og blir betegnet som en av tidenes beste artister av flere magasin inkludert Rolling Stone.

Tupac er kanskje mest kjent under aliaset 2Pac, som han tok da han begynte å spille med rap-gruppen Digital Underground. Han startet som bakgrunnsdanser, men grep ofte mikrofonen. Mot slutten av livet tok han også aliaset «Makaveli» etter den italienske adelsmannen, forfatteren og politiske tenkeren Niccolo Machiavelli.

Den 7. september 1996 ble han skutt i Las Vegas i en skyteepisode. Han døde seks dager senere på et sykehus i Nevada.[1]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Lesane Parish Crooks ble født i East Harlem i Manhattan, New York. En gang i hans barnalder, skiftet moren navnet hans til Tupac Amaru Shakur. «Tupac Amaru» etter den siste incalederen i Andesfjellene. De fleste medlemmene i familien hans var med i den svarte frigjøringorganisasjonen Black Panther Party. Flere var og medlemmer av den mer ekstreme organisasjonen Black Liberation Army, mange av disse satt inne for grove forbrytelser. Da han var 13 år gammel, flyttet familien til Baltimore, en by som på den tiden hadde flest antall tenåringsdrap, og flest svarte som drepte svarte, ifølge statistikk. Han var elev på Baltimore School of the Arts, der han studerte skuespill, poesi og jazz.

Mot slutten av 1980-tallet begynte moren å røyke crack, og i teksten til sangen "Ghost" rapper han; «My momma smoked so goddamn much when she was pregnant, I'm surprised I ain't retarded». Sangen er ikke en original, men laget som soundtrack til filmen «Tupac: Resurrection». Sangen ble aldri gitt ut mens Tupac levde.

Rolling Stone Magazine plasserte i 2010 Tupac på 86.-plass på listen over de 100 mest innflytelsesrike artistene gjennom tidene[2]. I det samme bladet sa rapperen 50 cent følgende om Tupac: «Every rapper who grew up in the Nineties owes something to Tupac, ...He didn't sound like anyone who came before him».

Musikk[rediger | rediger kilde]

Tupacs sanger handler ofte om temaer som det å vokse opp i gettoen, rasisme, alkohol, dopmisbruk, vold, og problemer med loven. Shakur satte fokus på politisk, økonomisk, sosial og rasemessig rettferdighet i musikken sin.

Ifølge myndighetene og ulike foreldregrupper inneholdt Tupacs tekster mye uanstendig. Det var snakk om dop, prostituerte, drap, sex, penger, politivold og andre ting om hvordan oppveksten hans var. Tupac sine fans delte ikke dette synet på tekstene. De mente tekstene handlet om hvordan han og andre barn som vokste opp i fattige miljøer hadde det. Det skulle være en vekker for alle de som hadde det bra. Mye av innholdet i tekstene er rettet mot USA sin politikk mot afroamerikanere. I sangen "Brenda's got a baby" tar Tupac f.eks opp problemene forbundet med tenåringsgraviditet, som er store i USA. Grunnen til at han lagde tekster som kritiserte samfunnet, var basert på egne erfaringer.

Tupacs musikk kan beskrives som polariserende. Den har en revolusjonær side med fokus på rettferdighet og likeverd, sterk kritikk mot det han så som den politiske undertrykkelsen av alle de som var «annerledes», og en kamp mot rasediskriminering.

Død og ettermæle[rediger | rediger kilde]

30. november 1994 ble Tupac skutt ned i Quad-studios i New York, men overlevde. Dette fant sted én dag før dommen i rettssaken om en påstått voldtekt skulle finne sted. Man mistenkte rapperen The Notorious B.I.G. og hans manager Puff Daddy for å stå bak. Dette førte til en feide mellom Westcoast- og Eastcoast-miljøene innenfor hiphoppen, som til slutt endte med også The Notorious B.I.G.s død.

Shakur ble skutt 7. september 1996, etter å ha sett Mike Tyson bokse. Rapperen døde på et sykehus i Las Vegas den 13. september 1996 av skadene han pådro seg etter å ha blitt skutt av ukjente gjerningsmenn i en forbipasserende hvit Cadillac.

Det eksisterer mange teorier omkring hans død. Grunnen til spekulasjonene er at en politietterforskning av drapet aldri fant sted, og at Tupac ble kremert kort tid etter. Noen timer før Tupac Shakur ble skutt, overfalt han og «possien» hans, inkludert direktør for plateselskapet Death Row Records, Suge Knight, gategjengen L.A Crips. Gjengmedlemmet Orlando «Baby Lane» Anderson[3] mottok slag og spark mot hodet og mange mener derfor at Crips står bak drapet. Andre teorier er at manageren Suge Knight var innblandet i den fatale «drive by-skytingen» som tok Tupacs liv. Grunnen til at mange mistenker Suge Knight er at Tupac hadde gitt uttrykk for at han ville forlate plateselskapet Death Row Records for å starte sitt eget plateselskap "«Makaveli Records».

I 2006 ble en voksfigur av 2Pac presentert på Madam Tussaud i Las Vegas.

Flere album har siden blitt sluppet etter hans død.[4]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

År Album Hitliste plasseringer
[5][6][7][8][9]
Sertifiseringer
[10][11][12]
USA US R&B USA CAN
1991 2Pacalypse Now 64 13 Gull
1993 Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. 24 4 Platina
1994 Thug Life: Volume 1 42 6 Gull
1995 Me Against the World 1 1 2× Platina
1996 All Eyez on Me 1 1 9× Platina Platina
1996 The Don Killuminati: The 7 Day Theory 1 1 4× Platina Gull

Album utgitt etter hans død[rediger | rediger kilde]

År Album Hitliste plasseringer
[9][13][14]
Sertifiseringer
[10][10][12]
US US R&B USA CAN
1997 R U Still Down? (Remember Me) 2 1 4× Platina
1998 Greatest Hits 3 1 Diamant
1999 Still I Rise 6 2 Platina Gull
2001 Until the End of Time 1 1 3× Platina 2× Platina
2002 Better Dayz 5 1 2× Platina 3× Platina
2003 Tupac Resurrection 2 3 Platina
2004 Loyal to the Game 1 1 Platina
2006 Pac's Life 9 3


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]