Hopp til innhold

Steve Guttenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steve Guttenberg
FødtSteve Robert Guttenberg
24. aug. 1958[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
Brooklyn
BeskjeftigelseSkuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, filmregissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedThe Juilliard School
Plainedge High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1977
IMDbIMDb

Steve Guttenberg (født 24. august 1958 i Brooklyn, New York) er en amerikansk skuespiller og komiker fra USA. Han var godt kjent på 1980-tallet, etter en rekke roller i flere store Hollywood-filmer, deriblant Cocoon, Three Men and a Baby og Politiskolen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Ann Iris (født Newman), og Jerome Stanley Guttenberg, en elektroingeniør. Han var i en på familie på fem som inkluderte hans to søstre. Han fikk en jødisk oppdragelse[5] og vokste opp i North Massapequa, New York, hvor han ble uteksaminert fra Plainedge High School i 1976. Han gikk deretter på The Juilliard School, State University of New York i Albany, og til slutt på University of California i Los Angeles.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha gjort ferdig studiene sine hadde han flere opptredener på Broadway, hvor han blant annet ble tildelt hovedrollen i oppsetningen Prelude to a Kiss og The Comedy. Han var også på scenen i Londons West End, hvor han spilte i The Boys Next Door. Guttenberg dukket også opp på TV. Hans TV-filmer inkluderer den kritikerroste Miracle on Ice (1981), Race the Wind (1980), Something for Joey (1977) og den kontroversielle filmen The Day After (1983) som omhandlet en eventuell atomkrig og følgende av en slik krig.

Guttenberg spilte hovedrollen i den kortlivede sitcom`en Billy på 1970-tallet. Dette var før han ble ordentlig anerkjent som en profesjonell skuespiller. I 1980 spilte han i en Coca-Cola-reklame der han spilte en som prøvde å hjelpe en ikke-engelsk-talende kvinne som hadde motorstopp med bilen sin. De deler et felles bånd i sin kjærlighet til Coca-Cola. 1980 var Guttenberg en stjerne i regissør Nancy Walker sin film Can't Stop the Music som var en semi-selvbiografisk film om discogruppen The Village People.

Den sjette årlige Golden Wagon Film Festival hedret Steve Guttenberg i 2008 med en Tony Randall Lifetime Achievement Award for sitt arbeid i underholdningsbransjen, så vel som for hans mange og sjenerøse innsats på forskjellige området innen samfunnet. The Tony Randall Lifetime Achievement Award ble opprettet som en hyllest til den første Golden Wagon honoree. Prisen blir gitt til skuespillere som har gjort mye for underholdningsindustrien

Guttenberg er involvert i frivillig arbeid for å bedre mulighetene for bostedsløse og for unge mennesker. Han har skapt Guttenhouse, et leilighetskompleks han finansiert for å imøtekomme unge mennesker etter deres oppgradering fra status som fosterbarn. Han er også frivillig ambassadør for The Entertainment Industry Foundation, en veledighetsorganisasjon i Hollywood. Guttenberg har dedikert mye av fritiden sin på forskjellige veldedige aktiviteter for barn og ungdom som f.eks. Friends of the Children, The Starlight Foundation og Entertainment Industry Foundation. Han er også en surfer, golfspiller og ifølge ham, selv en hengiven hundeeier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 57018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 89918, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6j39pgs, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Aushenker, Michael (23. januar 2003). «P.S., Your Mensch Is Dead—for Now». Jewish Journal. JewishJournal.com. Arkivert fra originalen 21. oktober 2014. Besøkt 13. oktober 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]