Oliver Stone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oliver Stone
Oliver Stone Cannes 2010.jpg
Oliver Stone på Cannes filmfestival 2010.
Født William Oliver Stone
15. september 1946 (69 år)
New York, USA
Yrke Regissør, manusforfatter, produsent og skuespiller
Nasjonalitet USA
Religion buddhisme
Utmerkelser Bronze Star Medal, Oscar for beste regi, Purple Heart, Writers Guild of America Award, kommandør av Alaouite-ordenen, Donostia Award, Directors Guild of America Award
Alma mater New York University (B.F.A.)

Oliver Stone i februar 1986.

Oliver Stone (født 15. september 1946 i New York, USA) er en amerikansk regissør, manusforfatter, produsent og skuespiller.

Stone er sønn til en børsmegler og hoppet av studiene ved Yale for å verve seg under Vietnamkrigen. Han reagerte på at det i første rekke var fattige som ble innkalt. Filmen Platoon fra 1986 bygger i stor grad på Stones egne erfaringer fra krigen.

Han har filmutdannelse fra New York University. Han har et karakteristisk filmspråk som siden 1990-tallet er kjennetegnet av hurtige, korte klipp, nærbilder, vekslinger i tempo og bruk av forskjellige filmtyper (Super 8, 16 mm etc).

Stone har laget en del filmer om vanskelige tema, som J.F.K. – saken fortsetter om mordet på John F. Kennedy og den mediekritiske Natural Born Killers om medienes tabloidisering.

Han har vunnet to Oscarpriser for beste regi; i 1986 med filmen Platoon og i 1989 med Født 4. juli (Born on the Fourth of July). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Oliver Stone – bilder, video eller lyd


Forrige mottaker:
 Sydney Pollack 
Oscar for beste regi
Neste mottaker:
 Bernardo Bertolucci 
Forrige mottaker:
 Barry Levinson 
Oscar for beste regi
Neste mottaker:
 Kevin Costner