Robert Rodríguez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Robert Rodriguez»)
Robert Rodríguez
FødtRobert Anthony Rodríguez
20. juni 1968[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (55 år)
San Antonio[5]
BeskjeftigelseFilmregissør, filmprodusent, manusforfatter, musiker, filmfotograf, komponist, filmklipper, filmskuespiller, kameramann, produksjonsdesigner, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedMoody College of Communication
University of Texas
St. Anthony Catholic High School
St. Anthony Catholic School
EktefelleElizabeth Avellán (19902006)
Partner(e)Rose McGowan (20072009)
BarnRacer Rodriguez
Rocket Rodriguez
Rogue Rodriguez
Rhiannon Rodriguez
Rebel Rodriguez[6]
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America West
Utmerkelser
7 oppføringer
Sundance Audience Award: U.S. Dramatic (1993) (for: El Mariachi)[7]
Gullbjørnen (1999)
Gullpalmen (2005)
Independent Spirit Awards
ALMA Award
Satellite Awards
Filmfestivalen i Cannes
Aktive år1991–
Nettstedhttp://www.troublemakerstudios.com/
IMDbIMDb

Robert Anthony Rodríguez (født 20. juni 1968 i San Antonio i Texas) er en amerikansk regissør, produsent og manusforfatter. Han er kjent for å lage lønnsomme og populære filmer med relativt lave budsjetter og kort produksjonsskjema i forhold til Hollywood standard. Han er av meksikansk avstamning og bruker ofte Texas og Mexico i sine filmer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Rodriguez ble interessert i film i en alder av sju, da faren hans kjøpte en av de første videospillerne, som ble solgt med ett kamera. Han brukte kameraet til å lage kortfilmer med brødrene og søstrene sine som skuespillere. Han hadde ni søsken og samarbeidet med dem i det tidlige stadiet av hans utvikling som filmregissør. De tidlige kortfilmene la fundamentet og førte til Rodriguez sin utvikling som filmkunstner.

Mens Robert var elev ved St. Anthony Catholic High School, fikk Rodriguez jobb med å lage videopptak av skolens fotballkamper. Ifølge en av søstrene hans ble han sparket kort tid etter fordi han filmet kampene i en cinematografisk stil. Han filmet klipp av foreldrenes reaksjoner og ballen mens den fløy gjennom luften i stedet for mer konvensjonell filming av kamper.

Etter videregående skole studerte Rodriguez ved University of Texas hvor han også utviklet seg i å lage tegneserier. Karaketerene hans var ikke gode nok til å skaffe ham adgang til skolens filmstudier. I stedet utviklet han en daglig tegneserie som het «Los Hooligans» der mange av rollene var basert på søsknene hans – spesielt en av søstrene, Maricarmen. Tegneserien ble ganske populær og ble publisert i tre år i studentavisen The Daily Texan mens Rodriguez fortsatte å lage kortfilmer.

Rodriguez begynte med å lage action og skrekk kortfilmer på video, og redigerte filmene på to videospillere. Høsten 1990 deltok han i en lokal filmfestival med en kortfilm. Denne kortfilmen overbeviste universitet at han var kvalifisert til å studere film. I universitetets filmstudieprogram lagde han en prisbelønt 16mm kortfilm som het «Bedhead». Filmen skildrer de komiske begivenheter i livet til en jente som har en eldre bror med utrolig flokete hår som hun ikke kan tolerere. Resten av filmen er en komisk historie om hvordan jenta prøver å fikse håret til broren da hun oppdager at hun har telekinetiske evner. Allerede på dette tidlige stadiet ser man Rodriguez sin karakteristiske stil med hurtige klipp i redigeringen, dramatisk bruk av zoom og raske kamerabevegelser som er brukt med en sans for humor som balanserer filmens action scener.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Roberts første film var Bedhead i 1991, men hans virkelige debut kom med filmen El Mariachi året etter. El Mariachi hadde et minimalt budsjett på kun $7000 som Rodriguez finansierte ved å selge seg selv som frivillig medisinsk forsøkskanin. El Mariachi hadde sin debut på Sundance Film Festival der han traff Quentin Tarantino. Dette møtet med Tarantino ble begynnelsen på ett vennskap og profesjonelt samarbeide som har vart i mange år og pågår fortsatt.

Rodriguez' gjennombrudd kom derimot med filmen Desperado i 1995. Desperado, oppfølgeren til El Mariachi var hans første med et romsligere budsjett. Det førte til at han fikk blant annet Salma Hayek og Antonio Banderas på rollelisten. To skuespillere som han kommer til å jobbe mye med i årene som kommer.

I 1996 samarbeidet han med Quentin Tarantino om å lage From Dusk Till Dawn, filmen fikk senere 2 oppfølgere hvor Robert er kreditert som medprodusent. Hans neste film var The Faculty som kom to år etter.

Filmen Spy Kids ble i 2001 Rodriguez' første Hollywood hit. Spykids ble etterhvert en trilogi hvor den siste ble filmet i et 3D format. 2 år etter i 2003 fullførte han Mariachi trilogien med filmen Once Upon a Time in Mexico.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Robert samarbeider ofte med Quentin Tarantino, de refererer ofte til hverandre som brødre. Når de jobber for hverandre, er den faste godtgjørelsen på en dollar. Salma Hayek, Antonio Banderas og Danny Trejo er skuespillere han bruker ofte. Danny Trejo og Robert er også fettere.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Robert Rodriguez giftet seg med Elizabeth Avellán 9. juli 1990. De fem barn sammen: Rebel, Rocket, Rogue, Racer, og Rhiannon. I april 2006 kunngjorde Rodriguez offisielt at han og kona Elizabeth Avellán hadde separert etter 16 års ekteskap.[8]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Robert Rodriguez, Munzinger IBA 00000024697, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, oppført som Robert Rodriguez, ISFDB forfatter-ID 27141, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, oppført som Robert Rodriguez, Discogs artist-ID 65543, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Robert Rodriguez, SNAC Ark-ID w6fk6180, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Internet Movie Database[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Sundance Institute Digital Archive, «Sundance Institute», verkets språk engelsk, besøkt 8. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/sfgate/detail?blogid=7&entry_id=4169

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]