The Outsiders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Outsiders
Generell informasjon
SjangerDrama / Ungdom
Utgivelsesår1983
Prod.landUSA
Lengde1 t. 31 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiFrancis Ford Coppola
ProdusentGray Frederickson
Fred Roos
ManusforfatterKathleen Rowell
MusikkCarmine Coppola
SjeffotografStephen H. Burum
KlippRob Bonz
Anne Goursaud
Melissa Kent
Roy Waldspurger
Foran kamera
Hovedrolle(r)C. Thomas Howell
Matt Dillon
Ralph Macchio
Rob Lowe
Patrick Swayze
Emilio Estévez
Tom Cruise
Diane Lane
Annen informasjon
Budsjett$10 millioner
Prod.selskapAmerican Zoetrope
Premiere25. mars 1983 (USA)
30. august 1984 (Norge)
Eksterne lenker

The Outsiders er en amerikansk drama- og ungdomsfilm fra 1983 regissert av Francis Ford Coppola. Filmen skildrer livet til en gruppe ungdommer som lever Tulsa, Oklahoma på starten av 1960-tallet. Ungdommene er enten sosser fra overklassen eller greasers fra arbeiderklassen. De er stadig i konflikt med hverandre. Hovedrollene spilles av C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio og Diane Lane. Andre sentrale roller spilles av Rob Lowe, Emilio Estévez, Tom Cruise og Patrick Swayze. The Outsiders regnes som den første filmen med The Brat Pack. Den er basert på S. E. Hintons roman med samme tittel fra 1967.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til Tulsa, Oklahoma1960-tallet. Her skapes en fortettet atmosfære fra en by hvor de unge enten er greasers fra arbeiderklassen eller socs (sosser) fra overklassen. De bor på hver sin side av byen og er så fiendtlig innstilt at slagsmål og forulempninger hører til dagens orden. Eksponentene for greaserne er Ponyboy på 14 år og Johnny på 16 år, som vokser opp i hjem uten samhold og antydning til kjærlighet. Noen ganger er det så ille at tenåringene rømmer hjemmefra og sover ute i parker.

En kveld bryter det ut et slagsmål mellom gjengene og en unggutt fra det fine kvarteret dør av et knivstikk. Ponyboy og Johnny, blir nødt til å flykte til en forlatt kirke. Der får de tid til å reflektere over det som har skjedd og etter en stund bestemmer de seg for å vende tilbake og ta konsekvensene av det som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

The Ousiders ble en moderat publikumssuksess da den innbrakte $25,7 millioner ved amerikanske kinoer. Den havnet på en 28-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1983.[1]

Den har fått 64 % på Rotten Tomatoes,[2] og 41 % på Metacritic.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner.[4] Rolling Stone og The Boston Globe var blant de publikasjoner som gav den best omtale, mens The New York Times var blant de mest kritiske.[5]

Filmen fikk god omtale av Aftenpostens anmelder, som blant annet skrev: «En ungdomsfilm utenom det vanlige har Francis Coppola ( "Gudfaren" , "Apocalypse nå" ) denne gang vært mester for. En beretning som engasjerer, appellerer og sjokkerer. Coppola når inn til kjernen av et miljø hvor det å være ung er blitt et problem i seg selv».[6] Den fikk terningkast fire av Dagbladet.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boxofficemojo
  2. ^ «The Outsiders (1983)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 5. april 2019. 
  3. ^ «The Outsiders». Metacritic. Besøkt 5. april 2019. 
  4. ^ «Ebert, Roger (25.3.1983)». Arkivert fra originalen 21. juni 2010. Besøkt 15. juli 2010. 
  5. ^ Metacritic
  6. ^ Aftenposten Morgen - Vektig ungt drama - 31.08.1984 - Side: 10
  7. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]