The Expendables

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Expendables er en amerikansk actionfilm fra 2010, skrevet av David Callaham og Sylvester Stallone. Stallone var i tillegg filmens regissør og hovedrolleinnehaver. Filmen hadde norsk premiere 27. august 2010.[1]

The Expendables handler om en gruppe elite-leiesoldater («The Expendables») som får i oppdrag å styrte en latinamerikansk diktator, men som snart oppdager at diktatoren i realiteten er styrt av en tidligere CIA-agent. Størsteparten av filmen ble spilt på ulike steder i Brasil våren og sommeren 2009, med enkelte scener innspilt i Louisiana og Los Angeles. Filmen er en hyllest til actionfilmer fra 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, og rollelista inkluderer en rekke actionfilmstjerner fra denne perioden i tillegg til flere yngre stjerner.

The Expendables har fått oppfølgerne The Expendables 2 (2012) og The Expendables 3 (2014).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

The Expendables[rediger | rediger kilde]

Andre roller[rediger | rediger kilde]

I tillegg har Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger korte og ukrediterte opptredener, selv om Willis ble kreditert på filmplakaten.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

The Expendables ble en stor kommersiell suksess, og åpnet som nummer én på kinolistene i USA, Storbritannia, Kina og India.

Fra kritikerne var mottagelsen blandet, både internasjonalt og i Norge. Blant annet fikk filmen terningkast to i Aftenposten.[2] NRKs Birger Vestmo mente på sin side at The Expendables hadde «elendig handling, råtten dialog, slett skuespill, og mildt sagt tvilsom moral», men lovpriste filmens underholdningsverdi og ga filmen terningkast fem.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmweb.no: The Expendables faktaside». Besøkt 21. november 2014. 
  2. ^ «The Expendables på Dagbladet film». Besøkt 21. november 2014. 
  3. ^ Birger Vestmo (26. august 2010). «NRK Filmpolitiet: Anmeldelse av The Expendables». Besøkt 21. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]