The Expendables

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Expendables
Generell informasjon
GenreActionfilm, thriller
Utgivelsesår2010
NasjonalitetUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSylvester Stallone Rediger dette på Wikidata
ManusDavid Callaham, Sylvester Stallone Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Avi Lerner
MusikkBrian Tyler Rediger dette på Wikidata
FotoJeffrey L. Kimball Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Stone Cold Steve Austin, David Zayas, Terry Crews, Giselle Itié, Charisma Carpenter, Mickey Rourke, Gary Daniels, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, James Landry Hébert,[1] Gino Galento Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMillennium Media, Millennium Films, Lions Gate Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Lionsgate Films
Netflix
Budsjett80 000 000 USD[2] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning274 500 000 USD (globalt)[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)3. august 2010[4]
13. august 2010
26. august 2010 (Tyskland)[5]
14. oktober 2010 (Ungarn)[6]
FilmserieThe Expendables Rediger dette på Wikidata
Forgjengeringen Rediger dette på Wikidata
OppfølgerThe Expendables 2 Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

The Expendables er en amerikansk actionfilm fra 2010, skrevet av David Callaham og Sylvester Stallone. Stallone var i tillegg filmens regissør og hovedrolleinnehaver. Filmen hadde norsk premiere 27. august 2010.[7]

The Expendables handler om en gruppe elite-leiesoldater («The Expendables») som får i oppdrag å styrte en latinamerikansk diktator, men som snart oppdager at diktatoren i realiteten er styrt av en tidligere CIA-agent. Størsteparten av filmen ble spilt på ulike steder i Brasil våren og sommeren 2009, med enkelte scener innspilt i Louisiana og Los Angeles. Filmen er en hyllest til actionfilmer fra 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, og rollelista inkluderer en rekke actionfilmstjerner fra denne perioden i tillegg til flere yngre stjerner.

The Expendables har fått oppfølgerne The Expendables 2 (2012) og The Expendables 3 (2014).

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

The Expendables, en gruppe leiesoldater med base i New Orleans, reiser til Adenbukta for å redde gisler fra et fartøy med somaliske pirater. Laget består av deres leder Barney Ross (spilt av Sylvester Stallone) kampsport-ekspert Yin Yang, Lee Christmas, militær-veteran Gunner Jensen, Hale Caesar og Toll Road. Jensen innleder en skuddveksling, som forårsaker flere tap blant piratene. Han forsøker deretter å henge en pirat, men Yang stopper ham. Etterpå sparker Ross ham motvillig ut av The Expendables. Senere blir Christmas opprørt når han oppdager at kjæresten hans, Lacy, har bedratt ham til fordel for en annen mann.

Barney Ross og hans tidligere rival Trench Mauser (spilt av Arnold Schwarzenegger) besøker "Mr. Church" for et nytt oppdrag. Trench velger å gi kontrakten til Ross, som går ut på å styrte en diktator, General Garza i Vilena, en øy i Mexicogulfen. Ross og Christmas flyr til Vilena for undercover-rekognosering. De møter deres kontakt, Sandra, men blir oppdaget. Det blir avslørt at tidligere CIA-offiser James Munroe (spilt av Eric Roberts) hjelper å holde Garza ved makten, men Sandra blir avslørt som general Garzas datter. Ross ønsker ikke lenger å ta del i oppdraget, men Sandra nekter å forlate hjem-landet Vilena. I mellomtiden henvender Jensen seg til Munroe for å hjelpe ham, og Sandra blir utsatt for vanntortur av Munroe for å skaffe ham informasjon. I mellomtiden har Lacy blitt fysisk skadd av hennes nye mann. Christmas utsetter ham og vennene hans for vold, og avslører for Lucy hva han egentlig arbeider med.

Ross og gruppen hans oppdager at Church faktisk er en aktiv CIA-agent, og at deres virkelig mål er Munroe. Men CIA har ikke muligheten til å direkte drepe en av deres egne tidligere agenter. Ross møter tatoveringsekspert og gamle venn Tool som forteller at han en gang lot en kvinne begå selvmord, i stedet for å redde henne. Ross blir motivert til å dra tilbake alene for å hjelpe Sandra, men Yang blir med ham. Jensen og hans leiemordere følger etter dem. Yang og Jensen havner i slåsskamp. Ross skyter og skader Jensen, når han forsøker å drepe Yang. Senere gjennomfører Jensen forskjellige endringer på utformingen til Garzas palass. Ross går ombord i flyet sammen med Yang, og finner resten av laget som venter på ham. Sammen infiltrerer de området.

Garza tror Munroe har leid inn "The Expendables" for å drepe ham, og soldatene hans forbereder seg til kamp. Teamet planter eksplosiver over hele bygningen. Ross forsøker å redde Sandra, men blir tatt til fange av Munroes håndlangere. Teamet redder ham, men får problemer med Garzas menn. Garza står endelig opp mot Munroe, og beordrer ham vekk fra området. I stedet, samtidig som Garza samler sine menn for å gå mot amerikanerne, dreper Munroe ham og stikker av sammen med sin håndlanger Paine og Sandra. Garzas menn åpner ild mot The Expendables, som må kjempe seg gjennom soldatene. De detonerer sprengstoff, og ødelegger hele palasset. Tool dreper Paine ved å brenne ham levende, samtidig som Ross og Cæsar klarer å ødelegge et helikopter før Munroe klarer å fly vekk. Ross og Christmas innhenter Munroe, dreper ham, og redder Sandra. Senere gir Ross sin del av belønninen fra oppdraget til Sandra, slik at hun kan gjenopprette Vilena.

Filmen slutter med at laget er hjemme igjen, og feirer i Tool's tatoveringssalong. Christmas og Tool har en konkurranse i knivkasting mot en Dart-tavle. Christmas komponerer et spottende dikt om Tool, og han kaster deretter en kniv rett mot midten av måltavlen - fra utenfor bygningen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

The Expendables[rediger | rediger kilde]

Andre roller[rediger | rediger kilde]

I tillegg har Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger korte og ukrediterte opptredener, selv om Willis ble kreditert på filmplakaten.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

The Expendables ble en stor kommersiell suksess, og åpnet som nummer én på kinolistene i USA, Storbritannia, Kina og India.

Fra kritikerne var mottagelsen blandet, både internasjonalt og i Norge. Blant annet fikk filmen terningkast to i Aftenposten.[8] NRKs Birger Vestmo mente på sin side at The Expendables hadde «elendig handling, råtten dialog, slett skuespill, og mildt sagt tvilsom moral», men lovpriste filmens underholdningsverdi og ga filmen terningkast fem.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ http://boxofficemojo.com/movies/?id=expendables.htm.
  3. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  4. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 20. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Filmweb.no: The Expendables faktaside». Besøkt 21. november 2014. 
  8. ^ «The Expendables på Dagbladet film». Besøkt 21. november 2014. 
  9. ^ Birger Vestmo (26. august 2010). «NRK Filmpolitiet: Anmeldelse av The Expendables». Besøkt 21. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]