Rain Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rain Man
Generell informasjon
GenreDramafilm, dramakomedie, kompisfilm
Utgivelsesår1988
NasjonalitetUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarry Levinson Rediger dette på Wikidata
ManusBarry Morrow, Ronald Bass Rediger dette på Wikidata
TemaHasard, autisme Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Mark Johnson
MusikkHans Zimmer Rediger dette på Wikidata
FotoJohn Seale Rediger dette på Wikidata
KlippStu Linder Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Gerald R. Molen, Jack Murdock, Michael D. Roberts, Bonnie Hunt, Barry Levinson, Beth Grant, Lucinda Jenney, Jake Hoffman,[1] Chris Mulkey,[1] Ray Baker Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapBarris Industries, United Artists Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)United Artists
Netflix
Metro-Goldwyn-Mayer
Budsjett25 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning354 800 000 USD (globalt)[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)16. desember 1988 (USA)[3]
17. mars 1989 (Sverige)[4]
16. mars 1989 (Tyskland)[5]
1988
UtmerkelserOscar for beste film (1989) (vinner: Mark Johnson, tema for: Den 61. Oscar-utdelingen)
Gullbjørnen (1989)
Oscar for beste regi (1989) (vinner: Barry Levinson, tema for: Den 61. Oscar-utdelingen)
Oscar for beste mannlige hovedrolle (1987) (vinner: Dustin Hoffman, tema for: Den 61. Oscar-utdelingen)
Oscar for beste originalmanus (1987) (vinner: Ronald Bass, Barry Morrow, tema for: Den 61. Oscar-utdelingen)
Eksterne lenker

Rain Man er en amerikansk spillefilm fra 1988 regissert av Barry Levinson og med Tom Cruise og Dustin Hoffman i rollene som de to voksne brødrene Charlie og Raymond Babbit. Filmen vant Gullbjørnen og flere Oscarpriser, og fikk gode kritikker verden over da den kom. Hovedrollefiguren, den autistiske Raymond, er inspirert av den autistiske savanten Kim Peek.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Charlie Babbitt (spilt av Tom Cruse) holder på å importere fire Lamborghinier til Los Angeles. Han har tatt opp lån for å betale dem, og har mottatt forskuddsbetaling fra kjøperne av bilene slik at han kan betale ned på sitt eget lån. Men Environmental Protection Agency holder bilene tilbake i havneområdet fordi de ikke innfrir myndighetenes krav hva gjelder karbonutslipp. Samtidig som han forsøker å holde sin egen kreditor i sjakk, får han en kollega til å slå en plate i de utålmodige bilkjøperne.

Charlie har ikke hatt kontakt med sin far på mange år. Nå får han vite at hans far er død, og sammen med kjæresten Susanna reiser han til farens hjemby i Ohio. I møte med farens advokat får Charlie vite at han skal arve farens klassiske cabriolet Buick Roadmaster fra 1949, men det aller meste av boet på 3 millioner dollar skal gå til en mental institusjon. Charlie blir sint, og drar til institusjonen. Der møter Charlie sin eldre bror, Raymond Babbitt, som Charlie tidligere ikke visste eksisterte.

Raymond har savant syndrom og autisme, og følger strenge rutiner i hverdagen. Han viser få emosjonelle uttrykk, bortsett fra når han er fortvilet og stresset. Charlie tar Raymond med seg ut fra den mentale institusjonen, og innlosjerer seg sammen med Raymond og kjæresten på et hotell. Susanna blir opprørt over hvordan Charlie behandler sin bror, og hun reiser sin vei. Charlie ber Raymonds lege, Gerald R. Bruner, om å få halve boet etter faren, mot at doktoren får Raymond tilbake, men legen avviser forslaget. Charlie ønsker deretter å bli utnevnt til verge for broren sin, for å få full kontroll over alle pengene etter faren deres. Han bestemmer seg for å ta Raymond med til Los Angeles.

Raymond nekter å fly til Los Angeles; han insisterer på at det er for utrygt å fly, og ramser opp statistiske data om flyulykker. Han har imidlertid ingen innvendinger mot å kjøre bil hele veien. Til Charlies frustrasjon tvinges han til å legge inn mange stopp og overnattinger underveis, fordi Raymond insisterer på å holde seg til sine daglige rutiner fra institusjonen. Han må blant annet følge med på et bestemt TV-program hver dag, og komme seg til sengs og sove innen et bestemt tidspunkt hver kveld. Etter at de har passert en bilulykke protesterer Raymond også mot å reise videre på hovedfartsårene, og Charlie blir tvunget til å finne en alternativ rute.

I løpet av reisen lærer Charlie mye mer om storebroren sin. Han blir blant annet klar over at Raymond er en menneskelig kalkulator som umiddelbart kan telle hundrevis av tall på en gang, langt utenfor hva folk flest er i stand til.

De kostbare bilene som Charlie forsøkte å importere til USA blir beslaglagt, og Charlie sitter plutselig igjen med 80 000 dollar i gjeld. Han klekker ut en plan om å reise til Las Vegas, og vinne mye penger på blackjack ved hjelp av Raymond. Dette lykkes. Charlie får også vite at Raymond faktisk bodde sammen med familien deres da Charlie var veldig liten, men at han ble sendt til institusjonen etter en hendelse der Charlie med nød og neppe ble reddet ut av et badekar med skåldende hett vann. Det går opp for Charlie at Raymond - som han selv hadde døpt "Rain Man" fordi han var så liten at han ikke klarte å uttale brorens navn riktig - i realiteten hadde reddet lillebroren fra å bli skåldet, men at omgivelsene hadde misforstått og trodd at den autistiske storebroren var den som hadde skrudd på kranen med det skåldhete vannet. På grunn av autismen hadde Raymond ikke kunnet formidle hva som egentlig hadde skjedd. Denne erkjennelsen fører til at Charlie fullstendig endrer holdning til Raymond.

Etter å ha innkassert den store gevinsten i Las Vegas, klarer Charlie å dekke hele gjelden sin, og han forsoner seg også med kjæresten Susanna. Charlie tar med Raymond til en jernbanestasjon, og Raymond går ombord på et Amtrak-tog sammen med Dr. Bruner for å reise tilbake til institusjonen som har vært hjemmet hans i en årrekke. Charlie lover Raymond at han skal komme på besøk i løpet av et par uker.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Dustin Hoffman som Raymond «Ray» Babbitt
 • Tom Cruise som Charles Sanford «Charlie» Babbitt
 • Valeria Golino som Susanna
 • Jerry Molen som Dr. Gerald Bruner
 • Ralph Seymour som Lenny
 • Michael D. Roberts som Vern
 • Bonnie Hunt som Sally Dibbs
 • Beth Grant som mor på en bondegård
 • Lucinda Jenney som Iris
 • Barry Levinson som lege

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 2. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
 3. ^ www.boxofficemojo.com[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ offisielt nettsted www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Rain Man – sitater