Steve Buscemi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Steven Vincent Buscemi
Steve Buscemi 2009 portrait.jpg
Steve Buscemi i 2009
Født 13. desember 1957
Brooklyn, New York, USA
Ektefelle Jo Andres
Samboer Jo Andres
Statsborger i USA
Aktive år 1985 -
Kjente roller Mr. Pink (De hensynsløse)
Carl Showalter (Fargo)
Seymour (Ghost World)
Garland Greene (Con Air)
IMDb IMDb
2010: Best Actor – Television Series Drama

Steven Vincent Buscemi (født 13. desember 1957 i Brooklyn) er en amerikansk skuespiller.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Buscemi ble født i Brooklyn, New York. Han er sønn av John Buscemi (en italiensk-amerikansk krigsveteran) og en irsk-amerikansk mor. Steve gikk ut fra Valley Stream Central High School i 1975, og Bennington College i 1980. Som 8-åring flyttet han med foreldrene til Long Island. Han flyttet tilbake til Brooklyn som voksen, og jobbet som brannmann fra 1980 til 1984.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Skuespill[rediger | rediger kilde]

Buscemi er tilknyttet den eksperimentelle teatergruppen The Wooster Group. Hans mest kjente filmroller var blant annet Mr. Pink i De hensynsløse (Reservoir Dogs), Garland Greene i Con Air, Rockhound i Armageddon, Donny i Den store Lebowski og Carl Showalter i Fargo. Til tross for at han vanligvis har kun biroller har han også hatt suksess som hovedrolleinnehaver, spesielt rollen som Seymour i Ghost World. I 2010 fikk han hovedrollen i HBO-serien Boardwalk Empire, noe som førte til at han vant en Screen Actors Guild Award og en Golden Globe Award for beste mannlige skuespiller i en TV-dramaserie.

Buscemi spiller ofte karakterer som er nevrotiske og paranoide. Han er ofte med i filmer av Coen-brødrene, hvor han ofte dør på en grusom, smertefull og overraskende måte. I Fargo blir Buscemi skutt i kjeven med en revolver. Når han insisterer på å få en større del av pengene hakker partneren hans ham i stykker med en øks, før han blir stappet i en flisekutter.

I 2003 hadde Buscemi en gjesteopptreden som seg selv i serien The Simpsons. I 2004 fikk Buscemi en rolle i mafiaserien The Sopranos, som Tony Sopranos fetter og barndomsvenn, Tony Blundetto. Buscemi regisserte fire episoder i serien.

Regi[rediger | rediger kilde]

I tillegg til skuespill har Buscemi også en karriere som regissør. Han har blant annet regissert filmene Trees Lounge (1996), Animal Factory (2000), Lonesome Jim (2005) og Interview (2007). I tillegg til filmregi har han også regissert episoder av seriene Homicide: Life on the Street og The Sopranos.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Steve Buscemi er gift med Jo Andres, som også arbeider med kunst. Hun er performanceartist, koreograf og filmmaker. Buscemi har én sønn, Lucian Buscemi, født i 1990.

Dagen etter 11. september 2001 dro Steve Buscemi til sin gamle brannstasjon for å være frivillig, og jobbet tolvtimers skift i én uke i letingen etter overlevende. Han holdt seg unna kameraene og jobbet anonymt.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]