Alan Parker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alan Parker
Alan Parker (Director), London, 2012.jpg
Født14. februar 1944[1][2][3][4] (75 år)
Islington
Utdannet ved Dame Alice Owen's School
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Order of the British Empire, offiser av Ordre des Arts et des Lettres

Alan William Parker (født 14. februar 1944 i London) er en britisk filmregissør, filmprodusent, og manusforfatter som har skapt flesteparten av filmene sine i USA. Alan Parker startet i reklamebransjen på 1960-tallet. Han ble tidlig regnet som en av Londons mest talentfulle tekstforfattere innen reklame. Da reklame på TV begynte å vokse frem i Storbritannia, startet han sin regissørkarriere. Her innledet han også samarbeidet med filmprodusent David Puttnam, som produserte flere av filmene hans.

Parker skrev manuset til spillefilmen Melody (1971). I 1976 hadde Parker sin spillefilmdebut som regissør med den amerikanskproduserte filmen Bugsy Malone. Bugsy Malone er en gangsterkomedie-musikal, der alle rollene blir spilt av barn. Blant barna som spilte i filmen var Jodie Foster, som da var 13 år, og Michael Jackson, 17 år.

I 1978 regisserte Parker filmen Midnight Express, som ble elsket av kritikerne og endte opp med at Parker fikk flere Oscar-nominasjoner, inkludert for «Beste regissør» og «Beste film».

I 1980 regisserte han klassikeren Fame. Deretter kom han med spillefilmen Pink Floyd: The Wall (1982), basert på Pink Floyds suksess-album The Wall. Alan Parkers neste film var den poetiske filmen Birdy (1984), med Matthew Modine og Nicolas Cage i hovedrollene.

Angel Heart fra 1987 står i sterk kontrast til Parkers andre produksjoner. Filmen beveger seg i et område mellom thriller-, skrekk- og kriminalfilm. Med Mickey Rourke, Robert De Niro og Lisa Bonet i hovedrollene lagde Parker her en dyster og tung kriminalhistorie som beveger seg i en okkult underverden.

Mississippi i flammer (Mississippi Burning, 1988) er basert på en sann historie og tar opp rasehatet som preget Mississippi på 1960-tallet. Alan Parker ble Oscar-nominert som «Beste regissør» for filmen. Etter å ha jobbet med Dennis Quaid i den politiske filmen Come See Paradise (1990) lagde han filmen The Commitments (1991) som ble spilt inn i Irland.

Madonna og Antonio Banderas spilte hovedrollene i musikalen Evita (1996). Boken Angelas Ashes, skrevet av Frank McCourt, la grunnlaget for Parkers neste film. Angela's Ashes (1999) omhandler Frank McCourts fattige oppvekst i Irland før krigen, og hans drøm om å reise til USA.

Alan Parkers hittil[når?] siste film, Historien om David Gale (2003) med Kevin Spacey, Laura Linney og Kate Winslet i hovedrollene, tar opp temaet dødsstraff i USA.

Parker ble slått til ridder i januar 2002. Han fikk også en æresdoktorgrad i kunst fra University of Sunderland i 2005.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Han har også regissert flere reklamefilmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Alan Parker, biography/Alan-Parker
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Alan William Parker, parker-alan-william
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Alan Parker, 00000018201
  4. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Alan Parker, 41554

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]