Hopp til innhold

Sin City (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sin City
Generell informasjon
Utgivelsesår1. april 2005 (USA)
Prod.landAmerikansk
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrank Miller
Robert Rodríguez
Special Guest Director:
Quentin Tarantino
ProdusentElizabeth Avellan
Frank Miller
Robert Rodríguez
ManusforfatterFrank Miller
MusikkJohn Debney
Graeme Revell
Robert Rodríguez
SjeffotografRobert Rodríguez
KlippRobert Rodríguez
Foran kamera
MedvirkendeBruce Willis
Mickey Rourke
Clive Owen
Jessica Alba
Benicio del Toro
Brittany Murphy
Elijah Wood
Rosario Dawson
Jaime King
Michael Clarke Duncan
Alexis Bledel
Powers Boothe
Michael Madsen
Josh Hartnett
Devon Aoki
Carla Gugino
Rutger Hauer
Marley Shelton
Annen informasjon
Budsjett$40,000,000
Prod.selskapDimension Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Sin City er en amerikansk film fra 2005, basert på tegneserien Sin City av Frank Miller. Filmen tar for seg historiene "The Customer is Always Right", "Sin City (The Hard Goodbye)", "The Big Fat Kill", og "That Yellow Bastard", og er regissert av Robert Rodríguez og Frank Miller selv, med Quentin Tarantino som gjesteregissør.

I 2014 kom en oppfølger: Sin City: A Dame to Kill For.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En selger går inn i en leilighet hvor hans kunde ser ut over Basin City. De to deler et kyss, før han skyter henne; og hun dør i armene hans. Ved en havn i Sin City forsøker den aldrende politimannen John Hartigan å stoppe seriemorderen Roark Junior fra å voldta og drepe sitt fjerde kjente offer, den elleve år gamle Nancy Callahan. Junior er sønn av senator Roark, som har bestukket politiet for å skjule sønnens tidligere forbrytelser. Hartigans korrupte kollega, Bob, forsøker å overbevise Hartigan om å se bort fra disse forbrytelsene. Men Hartigan slår ham ut. Hartigan, som har problemer på grunn av dårlig hjerte, går inn i et lager hvor Roark Junior og flere håndlangere holder Nancy fanget. Junior skyter Hartigan i skulderen, og prøver å stikke av. Hartigan tar ham igjen og skyter av Juniors øre, hånd og kjønnsorganer. Men Bob dukker plutselig opp igjen, og skyter Hartigan i ryggen.

En morgen våkner Marv, og oppdager at Goldie har blitt drept mens Marv sov. Han flykter rett før politiet dukker opp, og lover å hevne hennes død. Etter at han ble prøveløslatt fra fengsel blir han fulgt opp av Lucille, som advarer ham om at han ikke burde søke hevn. Men Marv forhører en rekke informanter, og en korrupt prest avslører at Roark-familien sto bak drapet på Goldie. Marv dreper presten. Men han blir deretter angrepet av en kvinne som ligner Goldie, som Marv tror var en hallusinasjon. Marv drar til familien Roark sin gård, men blir slått ut av den samme personen som myrdet Goldie. Han våkner opp i en kjeller og finner Lucille som også har blitt fanget. Hun forteller til Marv at morderen var en kannibal, og at Goldie tidligere arbeidet som prostituert. Han får vite at morderen heter Kevin, før han stikker av.

Lucille blir deretter skutt av noen korrupte politifolk. Marv dreper politi-folkene bortsett fra lederen deres, som han forhører. Han får vite at Patrick Henry Roark var ansvarlig for drapet på Goldie. Marv reiser til Old Town, et Red-light district for prostituerte i Sin City, for å lære mer om Goldie. Men han blir snart tatt til fange av tvillingsøsteren hennes, Wendy, den samme angriperen som Marv tidligere hadde avvist som en hallusinasjon. Etter at Marv overbeviser Wendy om at han ikke er morderen, vender de tilbake til gården hvor Marv endelig dreper Kevin. Marv havner deretter på sykehus hvor politiet truer med å drepe moren hans, for å få ham til å erkjenne at han myrdet blant andre Roark og Kevin. Marv blir dømt til døden i en elektrisk stol.

Filmen følger også Shellie (spilt av Brittany Murphy) som blir trakassert av sin tidligere kjæreste Jackie Boy og hans håndlangere. Den nye kjæresten hennes Dwight McCarthy advarer Jackie voldelig om å la Shellie være i fred heretter. Når Jackie Boy og hans kumpaner flykter, følger Dwight etter og ser dem trakassere Becky - en ung prostituert. Gail, en hallik og Dwights elsker, er også vitne til denne situasjonen. Når Jackie Boy truer Becky med pistol, dreper Miho, en kampsport-ekspert, både Jackie Boy og gjengen hans. De innser at Jackie Boy faktisk er etterforsker Jack Rafferty og tilhører Basin City Police. Dwight planlegger å fjerne likene, men blir angrepet av en tidligere leiesoldat fra IRA som er ansatt av mafia-leder Wallenquist.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]