Man on Fire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Man on Fire
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] dramafilm,[1] actionfilm, film basert på romaner
NasjonalitetUSA
Premiere2004
Lengde141 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)Tony Scott[2]
ManusBrian Helgeland
Basert påMan on Fire  av A. J. Quinnell
Produsent(er)Arnon Milchan, Tony Scott
MusikkHarry Gregson-Williams
SjeffotografPaul Cameron
KlippChristian Wagner
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington,[2] Dakota Fanning,[2] Christopher Walken,[2] Giancarlo Giannini,[3] Radha Mitchell,[4] Marc Anthony,[4] Rachel Ticotin,[4] Mickey Rourke[4]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapRegency Enterprises, Scott Free Productions
Distributør20th Century Fox, Netflix, FandangoNow
Budsjett70 000 000 dollar
Totalomsetning130 834 852 dollar
Premiere(r)21. april 2004, 30. september 2004 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Man on Fire er en spenningsfilm fra 2004, basert på 1980-romanen med samme navn av A.J. Quinnell. En annen film basert på den samme romanen ble også filmet i 1987. Denzel Washington spiller en fortvilet tidligere CIA-agenten som jobber som livvakt. I andre roller finner man som Christopher Walken, Dakota Fanning, Radha Mitchell, Giancarlo Giannini, Marc Anthony, Rachel Ticotin og Mickey Rourke. Regi er ved Tony Scott.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En tidligere offiser i United States Marine Corps, John Creasy (spilt av Denzel Washington) besøker sin gamle kamerat Paul Rayburn, som eier et sikkerhetsfirma i Mexico. En velstående forretningsmann Samuel Ramos fra Mexico by og hans amerikanske kone Lisa ansetter Creasy som livvakt for å beskytte deres ni år gamle datter Lupita. Creasy er en utbrent alkoholiker og forsøker å begå selvmord en kveld, men våpenet fungerer ikke. Creasy blir snart glad i Lupita. Han begynner å kontrollere alkoholinntaket sitt etter å ha funnet en ny hensikt med livet. En dag blir barnet kidnappet. Creasy dreper fire av kidnapperne, men han blir skutt flere ganger, og kidnapperne stikker av med Lupita. Creasy havner på sykehus med omfattende skader, og blir mistenkt for å stå bak kidnappingen.

Sjefen som står bak kidnappingen har kallenavnet «La Voz» (Stemmen) etter sine mange kidnappinger og krav om løsepenger. Stemmen kontakter Samuel Ramos med krav om løsepenger på ti millioner dollar. Samuels advokat Jordan Kalfus leverer pengene til kidnapperne. Men de havner i bakhold av «La Hermandad» (Brorskapet), et syndikat av korrupte politifolk som stjeler pengene og dreper Stemmens nevø. Stemmen sier at Lupita vil bli drept som gjengjeldelse. Når Creasy får høre om dette, begynner han sin egen undersøkelse. Han følger spor som fører til de som var med på kidnappingen og er medlem av brorskapet. Creasy torturerer og dreper seg oppover kommandokjeden i La Hermandad. Deres sjef, Fuentes, bekrefter at mennene hans stjal pengene, men at det manglet 7,5 millioner dollar av løsepengene, som ble håndtert av advokat Jordan Kalfus. Creasy dreper deretter Fuentes.

Creasy finner advokat Kalfus død, og finner bevis som knytter både Kalfus og Samuel Ramos til kidnappingen av Lupita. Når han konfronterer Ramos, innrømmer Samuel at han gikk med på advokatens plan om å samarbeide med Stemmen for å iscenesette kidnappingen av Lupita. Ramos brukte en del av løsepengene for å betale gammel gjeld, men resten av pengene ble delt mellom Stemmen og Kalfus. Samuel holdt Kalfus ansvarlig for å ha forårsaket datterens død, og derfor drepte Samuel ham. En rasende Lisa Ramos krever at Creasy dreper Samuel. Men Creasy gir Samuel en pistol som han bruker til å begå selvmord.

De klarer å identifisere Stemmen som Daniel Sanchez, og Creasy sniker seg inn i hjemmet til Daniels bror Aurelio. Han finner Daniels gravide kone og tre barn. Creasy truer med å drepe hele familien hans, men Daniel tilbyr å bytte Lupita mot Creasy. Kidnapperne bekrefter at Lupita fremdeles er i live, og Creasy går derfor med på å overgi seg. Lupita blir løslatt til moren sin, og Creasy overgir seg til kidnapperne. Creasy dør av skadene sine, idet kidnapperne hans kjører vekk med ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0328107/; besøksdato: 6. juli 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/czlowiek-w-ogniu; besøksdato: 6. juli 2016.
  3. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=47141.html; besøksdato: 6. juli 2016.
  4. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt0328107/fullcredits; besøksdato: 6. juli 2016.
  5. ^ http://www.imdb.com/title/tt0328107/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 14. april 2017; verkets språk: engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]