Pulp Fiction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pulp Fiction
Pulp Fiction
Generell informasjon
Sjanger Krim - Action
Nasjonalitet USA USA
Utgitt 1994
Lengde 154 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Quentin Tarantino
Manus Quentin Tarantino
Roger Avary
Produsent Lawrence Bender
Musikk Diverse artister
Sjeffotograf Andrzej Sekula
Medvirkende John Travolta,
Samuel L. Jackson,
Uma Thurman,
Bruce Willis
Annen informasjon
Filmformat 2,35:1
Filmselskap Miramax
Budsjett $ 8 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Pulp Fiction er en amerikansk film fra 1994 og var det store gjennombruddet for regissør og manusforfatter Quentin Tarantino. Den vant i 1994 Gullpalmen ved Cannes filmfestival, og i 1995 Oscar for beste manus. Filmen var også nominert til en rekke andre Oscar-priser, deriblant beste film. Hele handlingen i Pulp Fiction foregår i Los Angeles. Historien dreier seg rundt flere forskjellige historier som til slutt vikler seg sammen. Filmen hopper også flere ganger fram og tilbake i tid. Tematikken er blant annet stoffmisbruk og svindel i kriminelle miljøer.

Et annet særtrekk ved Pulp Fiction, som er veldig typisk for Tarantinos filmer, er de mange diskusjonene mellom personene om trivialiteter – som for eksempel hvorfor en «quarter pounder»-burger kalles «royale» i Frankrike, eller hvorvidt hunden er et skittent dyr eller ikke.

Tittelen «Pulp Fiction» kan best oversettes til Kiosklitteratur; fortellingene i filmen er innspirert av det trivielle lesestoffet man finner i såkalte pulp magazines, billige blader trykket på papir av dårlig kvalitet med romaner og noveller skrevet av lavt betalte forfattere.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Vincent Vega John Travolta
Jules Winfield Samuel L. Jackson
Butch Coolidge Bruce Willis
Mia Wallace Uma Thurman
Marsellus Wallace Ving Rhames
Winston Wolf Harvey Keitel
Ringo Tim Roth
Yolanda Amanda Plummer
Jimmie Quentin Tarantino

Historien[rediger | rediger kilde]

Pumpkin og Honey Bunny Filmen starter med det småkriminelle paret «Ringo» ('Pumpkin') og «Yolanda» ('Honey Bunny') som spiser frokost på en restaurant, og bestemmer seg for å rane den. Scenen avsluttes idet de går til aksjon. Deretter kommer åpningssekvensen, og handlingen skifter til neste historie.

Jules og Vincent Handlingen skifter til leiemorderne «Jules» og «Vincent», som diskuterer hamburgere og kulturforskjeller mens de er på vei til å hente en stjålet koffert på vegne av gangsterbossen «Marsellus Wallace». «Jules» og «Vincent» finner og dreper de stakkars tullingene som har forsøkt å svindle «Marsellus», etter at «Jules» har sitert Esekiel 25:17. På et senere tidspunkt kommer en av personene ut av toalettet, og skyter på «Jules» og «Vincent» på kloss hold, men klarer utrolig nok å bomme, og blir deretter selv skutt. Etter dette blir «Jules» overbevist om at han har vært vitne til et mirakel, og bestemmer seg for å starte et nytt og bedre liv. «Vincent» er likevel mer skeptisk til det og tror det bare var flaks eller skjebnen som brøt inn.

Vincent og Mia Etter dette går handlingen et stykke framover i tid, hvor «Marsellus Wallace» forklarer den avdankede bokseren «Butch Coolidge» at han skal tape en fikset boksekamp. Deretter ber «Marsellus» «Vincent» om å ta hans kone «Mia» med på byen, mens han selv er utenbys. «Vincent» gjør som han har blitt fortalt, og «Vincent» og «Mia» havner på en 50-tallsrestaurant hvor de blant annet fremfører et dansenummer, som er en av de mest kjente scenene fra filmen. Etter at de har kommet hjem, oppdager «Mia» en pose heroin i «Vincent»s jakke, mens «Vincent» er på toalettet. Hun tror pulveret er kokain, og er døden nær etter å ha tatt en overdose når «Vincent» kommer ned igjen. «Vincent» tar umiddelbart med seg «Mia» til sin narkotikalanger «Lance», hvor de får gjenopplivet henne med en adrenalininnsprøytning. De blir begge enige om å aldri fortelle denne historien til «Marsellus».

Butch og Marsellus I den neste historien, skifter handlingen tilbake til den avdankede bokseren «Butch». Historien starter med et tilbakeblikk til da «Butch» var en liten gutt, og fikk høre hvilke lidelser hans far (som døde i Vietnam) måtte gå gjennom for å berge en klokke han hadde arvet etter sin far. Deretter hopper handlingen til etter boksekampen, hvor «Butch» ikke bare har svindlet «Marsellus» og vunnet kampen, men også tatt livet av sin motstander. Han drar rett tilbake til motellet hvor han bor sammen med sin kjæreste «Fabienne». De har tenkt å flykte fra byen neste morgen, men den planen må endres når det viser seg at «Fabienne» har glemt å pakke ned klokken. «Butch» nekter å forlate byen uten klokken, og drar, med livet som innsats, tilbake til sin gamle leilighet for å finne den.

«Butch» finner klokken ganske kjapt. Han finner også en maskinpistol på kjøkkenet, som har blitt forlatt av «Vincent», som (nok en gang) er på toalettet. «Butch» skyter «Vincent», og legger på flukt. Tilfeldigvis støter han på ingen ringere enn «Marsellus» når han er på vei tilbake til motellet, og de begynner å slåss på en «army shop». Innehaveren henter fram et gevær og slår begge i svime. Når «Butch» og «Marsellus» våkner er de bundet fast til hver sin stol i butikkens kjeller. Like etterpå ankommer butikkinnehaveren og hans venn «Zed». De tar «Marsellus» med på bakrommet og voldtar ham. I mellomtiden klarer Butch å komme seg løs, og tenker først på å stikke av; men når han finner et samuraisverd i butikklokalet, drar han ned i kjelleren igjen, og dreper butikkinnehaveren, og utfordrer «Zed» til å prøve seg. «Marsellus» skyter «Zed» i skrittet, og sverger på å torturere ham med middelaldermetoder resten av hans korte liv. «Marsellus» viser sin takknemlighet overfor «Butch» ved å sette en strek over svindelen, mot at «Butch» forlater Los Angeles for alltid og mister alle sine privilegier der.

«Bonnie-situasjonen» Handlingen skifter tilbake til «Jules» og «Vincent», like etter massakren tidligere i filmen. De er på vei tilbake til «Marsellus»' hovedkvarter, og har «Marvin», den eneste overlevende fra leiligheten, med seg i bilen. Bilen treffer imidlertid et hull i asfalten, og «Vincent»s pistol går av og skyter «Marvin». Dermed må «Jules» og «Vincent» komme seg vekk fra hovedveien i full fart. De drar hjem til «Jules»' venn «Jimmie», som bor like i nærheten. «Jimmie» er selvsagt ikke glad for å få en bil med et blodig lik i baksetet i sin garasje – spesielt med tanke på at hans kone «Bonnie» snart kommer hjem fra nattskift – og de får to timer på seg til å få bilen og liket vekk. «Jules» ringer «Marsellus», som igjen ringer «rengjøreren» «Winston Wolf», og med hans hjelp klarer «Jules» og «Vincent» å kvitte seg med både bilen og liket, og forsvinne fra «Jimmie»s hus før «Bonnie» kommer hjem.

Frokosten Etter å ha blitt kvitt liket og bilen, drar «Jules» og «Vincent» på en restaurant for å spise frokost. Etter å ha diskutert «mirakelet» som skjedde tidligere på dagen, må «Vincent» (enda en gang) på toalettet. Mens han er på toalettet, blir restauranten ranet av «Pumpkin» og «Honey Bunny» som har sittet på et annet bord. «Beklager å ødelegge egotrippen din, men dette er ikke første gang jeg ser inn i løpet på en pistol,» sier «Jules» når «Ringo» kommer for å rane ham. «Jules» tar kontroll over situasjonen, og historien ender med at «Ringo» og «Yolanda» er glade for å komme seg ut fra restauranten i live. Deretter bestemmer «Jules» og «Vincent» seg for at det kanskje er best at de også stikker fra restauranten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]