Hopp til innhold

Liv og Livtrase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liv og Livtrase, Lorenz Frølich (1895)

Liv og Livtrase (norrønt: Líf og Lífþrasir) er navnet på de to menneskene som skal overleve Ragnarok i norrøn gudetro. Livtrase er navnet på mannen i dette paret, mens Liv er kona hans. Navnet Liv betyr ganske enkelt «liv»[1], mens Livtrase betyr «den som kjemper for livet»[2].

Vavtrudne kvad:
Liv og Livtrase
løynde held seg
i Hoddmimes holt;
av morgondoggi
sin mette dei fær,
frå dei skal ætter alast.[3]

Etter det store gudeslaget søker de to ly i skogen Hoddmimes holt, der det eneste de har å leve på er morgendoggen. De overlever både ildstormen som herjer verden, og den lange, kalde Fimbulvinteren. Fra dem skal menneskeslekta i den nye verden komme. Snorre Sturlason nevner dette i Gylvaginning[4].

Tolkninger

[rediger | rediger kilde]
Verdenstreet Yggdrasil med en av brønnene. (Lorenz Frølich)

Carolyne Larrington bemerker at det ingen steder i den mytiske litteraturen er angitt hva som vil skje med verdenstreet Yggdrasil på Ragnarok, og hun peker på en sammenheng mellom Mime (Mimir) og Yggdrasil i eddadiktet Voluspå. Hun mener det er mulig at Hoddmime er et annet navn for Mime, og at de to overlevende gjemmer seg i Yggdrasil[5]. Mimes brønn ligger ved en av Yggdrasils røtter[6]

Rudolf Simek mener at Hoddmimes holt ikke skal forstås bokstavelig som et tre eller en skog der de to holder seg skjult, men heller som et alternativt navn for verdenstreet Yggdrasil. Dermed skal menneskeheten skapes fra trestammer pånytt etter Ragnarǫk også, slik Ask og Embla ble[7]. Simek sier at i germanske områdene, er det gamle begrepet menneskeheten stammer fra trær. Simek peker i tillegg på legendariske paralleller i en legende fra Bayern om en gjeter som bor inne i et tre, og hvis etterkommere pånytt befolker landet etter at alt liv der har blitt utryddet av pest. I tillegg peker Simek på en gammelnorsk parallell i figuren Orvar-Odd som blir forynget etter å leve som et never-mann[8]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Líf, nordicnames.de
  2. ^ Lífþrasir, nordicnames.de
  3. ^ Vavtrudnesmål fra Den eldre Edda (Norrøne bokverk 21) til nynorsk av Ivar Mortensson-Egnund, Det norske Samlaget (1974), vers 45 (s 38)
  4. ^ Snorre Sturlasson, Den yngre Edda (Norrøne bokverk 42), Det norske Samlaget (1974), s 93
  5. ^ Carolyne Larrington (1999). The Poetic Edda. Oxford World's Classics. ISBN 0-19-283946-2, s 269)
  6. ^ Den yngre Edda, s 34
  7. ^ Den yngre Edda, s 27
  8. ^ Orvar-Odds saga, kap. 24-27

Litteratur

[rediger | rediger kilde]