Hopp til innhold

Geirrød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Geirrød er i norrøn mytologi en jotne som bodde langt unna, nord i Gandvik på Glæsvollene. Han var far til kvinnene Gjalp og Greip. Geirrød er en viktig mytologisk figur som utfordrer gudene og som går igjen i flere fortellinger. Han er kjent for at han ved hjelp av Loke lokket til seg Tor uten våpen.

Geirrød hos Snorre

[rediger | rediger kilde]

Myten om Geirrød slik den blir gjenfortalt av Snorre Sturlason i Skaldskaparmål i Den yngre Edda er som følgende:

Myten forteller at Loke en gang hadde lånt falkehammen til Frøya og fløy over Jotunheim. Loke var uforsiktig og ble fanget av jotnen Geirrød som grep den fremmende fuglen og holdt den fanget i en kiste. Tiden gikk og først etter tre måneder snakket Loke og tilkjennega hvem han var. Med Loke i sin vold stilte Geirrød betingelser for å slippe ham fri. Han forlangte at Loke skulle lokke Tor til ham, men uten våpen – uten hammeren Mjølner. Loke gikk med på dette.

Loke lokker Tor med seg, og de la på veg uten Mjølner. På veien stopper de hos Grid, ei gyger som Tor kjenner fra før og som er mor til Odins sønn Vidar. Da Grid hører om ærendet deres, at de er på veg til Geirrød våpenløs, venter hun til Loke er ute av rommet og forteller Tor at han er i ferd med å gå i felle. For at han skal ha noe å forsvare seg med gir hun ham våpen: et par jernhansker, et styrkebelte ved navn Megingjord og en stav ved navn Gridarvol, og det skulle vise seg å komme til nytte.

På vegen må de krysse den strie elven Vimur. De stiger ut i den, men blir overrasket av at vannet stiger og stiger faretruende. Tor skotter urolig rundt seg og oppdager da at ei jotunkvinne sitter og skrever over elven lengre opp. Hun lar sin urin flomme i slik store mengder at hun truer med å drukne de reisende. Det var Gjalp, Geirrøds datter. Tor griper da med begge hender en stein fra elvebunnen og hiver den slik at han plugger igjen utfloden.

«Ved osen skal elver stemmes», sier han.

Framme hos Geirrød ble Tor og Loke henvist til ei ussel hytte. Inne var det bare en stol og Tor setter seg på den. Straks blir den løftet mot taket. Han oppdager da at to av Geirrøds døtre, Greip og Gjalp, lå under stolen og forsøkte å knuse ham mot taket. Tor griper da staven, spenner den mot taket og knekker jotunkvinnenes rygger.

Deretter blir de tatt i mot i Geirrøds hall. Geirrød var lite vennlig mot gjestene. Han griper en klump jern og kaster den mot Tor. Men Tor fanger jernet i hanskene sine og slynger den tilbake med all sin kraft. Den knuser en søyle, går deretter tvers igjennom Geirrød og til sist gjennom veggen og ut av Utgard og lander først i menneskenes verden.

Slik fikk menneskene jernet.

Varianter

[rediger | rediger kilde]

I Torsdråpa, et storslått kvad av skalden Eiliv Godrunarsson, blir myten fortalt med noen betydningsfulle endringer. Loke egger Tor til å legge ut på reisen, men blir selv ikke med. Isteden er det Tjalve som Tors reisefølge. Elven Vimur blir ikke nevnt, og Geirrøds datter Gjalp står da heller ikke og skaper oversvømmelse med sin urin. Isteden krysser de et hav. Tors hammer har ingen rolle i kvadet. Faktisk har det blitt antydet at Torsdråpa kan fortelle om hvordan han skaffet seg den.

I Grímnismál er Geirrød også navnet på et menneske, en konge som blir drept av Odin som straff for sin grusomhet.