Bauge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bauge borrer hull i berget for at Odin skal komme seg inn til Gunnlod, islandsk illustrasjon til Skaldskaparmål fra 1700-tallet.

Bauge (norrønt: Baugi) er en jotun i norrøn mytologi som omtales av Snorre Sturlason i Skaldskaparmål. Bauge er bror til jotnen Suttung.

Suttung hadde fått tak i skaldedrikken som dvergene Fjalar og Galar hadde laget av blodet til den vise Kvase. Drikken var i forvaring hos Suttungs datter Gunnlod. Odin ville skaffe æsene skaldedrikken og oppsøkte Bauge (under navnet Bolverk), og tilbød seg å gjøre ni manns arbeid hos ham mot at han skulle få drikke av Suttungsmjøden. Bauge sa han ikke hadde rådighet over drikken, men han kunne bli med Bolverk og se om de kunne få det til ved list. Bauge hjalp Odin inn til Suttungs datter og klarte å drikke opp all mjøden. I ørneham fløy han i all hast tilbake mot Valhall, men Suttung ikledde seg også ørneham og fløy etter. Suttung hadde nesten tatt igjen Odin, men æsene så hva som holdt på å skje og satte fram kar som Odin spydde opp mjøden i og fikk berget den for Suttung. Den siste resten av mjøden slapp Odin ut bakveien, ifølge Snorre.

Kilder[rediger | rediger kilde]