Tjatse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loke slår etter ørnen med en stang.

Tjatse (norrønt Þjazi, dansk Tjasse, engelsk Thiazi) er i norrøn mytologi av jotneætt. Han er far til skigudinnen Skade som ble ulykkelig gift med Njord.[1] Tjatse bor i Trymheim i Jotunheim.

Bortførelsen av Idunn[rediger | rediger kilde]

I kvadet Haustlong (= «Høstlang»), diktet av skalden Tjodolv den kvinværske (ca. 900 e. Kr.), gjenfortelles en kjent myte: gudene Odin, Loke og Høne holder på å steke en okse som et offer og et hellig måltid (heilig skutli) da, jotnen Tjatse dukker opp i hammen til en flyvende ørn. Tjatse fortroller kjøttet slik at det ikke blir mørt. For å lykkes med maten, tvinges gudene til å inviterere Tjatse med til måltidet.

Loke fordeler maten, men Tjatse grabber likevel til seg de beste stykkene. Loke blir forbannet og slår etter ørnen med en stang. Tjatse river til seg stangen og flyr bort med Loke hengende etter. Loke ber om å bli sluppet trygt ned. Til gjengjeld krever ørnen Tjatse gudinnen Idunn og eplene hennes.

Tjatse blir drept[rediger | rediger kilde]

Loke narrer Idunn med seg slik at Tjatse kan røve henne. Idunn eier gulleplene som gudene må spise for å holde seg unge, og uten eplene begynner de snart å eldes. De truer Loke til å hente Idunn og eplene tilbake til Åsgard. Ikledd Frøyas falkeham flyr Loke til Jotunheimen etter Idunn.

Med trolldom skaper han henne om til en nøtt, slik at han i falkeham kan bære henne med seg, men Tjatse skaper seg atter om til en ørn og flyr etter falken. Loke rekker frem til Åsgard, og når Tjatse følger etter, blir fjærene hans svidd av Odin som hersker innenfor Åsgards murer. Tjatse faller ned på bakken og blir der drept av guden Tor.

Myten, som også finnes i den Yngre edda, fortsetter når Tjatses datter Skade kommer gråtende og bevæpnet til Åsgard for å kreve bot for sin fars død.

Referanser[rediger | rediger kilde]