Gjeter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hyrde sauer i Patagonia, Argentina.
«Gjeter» kan også referere til klovdyrgruppen geiter (Capra).

En gjeter eller hyrde er en person som har til jobb å passe på en flokk husdyr. Gjeteren skal holde flokken samlet og passe på at dyrene ikke skader seg eller går seg bort. Husdyrene skal dessuten beskyttes mot rovdyr og tyver. I tillegg kan gjeteren ha i oppgave å melke, klippe eller slakte dyrene.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gjeting av sauer er kjent fra Lilleasia for omtrent 6000 år siden. I løpet av det neste årtusenet spredte skikken seg til store deler av Eurasia.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Fram til 1950-årene var det ikke uvanlig at barn i Norge fikk i oppgave å passe beitende kyr om sommeren. Sauer vandrer over store områder og klarer seg selv i større grad, derfor har det tradisjonelt ikke fulgt gjetere med saueflokker i Norge. Kyr går nå stort sett ikke på sommerbeite på samme måte som i tidligere tider og det er få gjetere og lite gjeting av buskap i Norge i dag ettersom rovdyrproblemet lenge har vært lite. De senere årene har imidlertid problemet tatt seg opp igjen og det begynner i enkelte tilfeller å bli problematisk å holde husdyr særlig i områder som gjennom myndighetenes rovdyrforvaltning er tilrettelagt for ulv, bjørn, jerv og gaupe. Det har derfor oppstått en del konflikter mellom sauebønders og rovdyrforkjemperes interesser.

Gjeter som kulturelt og religiøst symbol[rediger | rediger kilde]

Torshov kirke i Oslo med glassmaleriet «Den gode hyrde» av Carl Frithjof Tidemand-Johannessen.

I jødisk-kristen tradisjon brukes «gjeter» som metafor for Gud. Dette kommer særlig til uttrykk i «hyrdesalmen», Salme 23 i Salmenes bok i Det gamle testamentet i Bibelen. I kristendommen omtales dessuten Jesus Kristus som «Den gode hyrde», «Den gode gjeteren» eller på latin «Pastor bonus». Jesus er gjeteren som finner den bortkomne sauen (Luk 15,3–7) og ofrer seg selv (Joh 10).[1]

latin kalles gjeter pastor, en betegnelse som også brukes om prester og forstandere. Biskoper og andre geistlige bruker tradisjonelt bispestav som verdighetstegn, en seremoniell gjeter- eller hyrdestav som er utformet på litt ulikt vis. I Juleevangeliet er gjetere blant de første som får se det nyfødte jesusbarnet.

Den hinduiske guden Krishna vokser opp som kugjeter, og blir ofte framstilt mens han spiller fløyte for kyrne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.