Bifrost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den norske organisasjonen med samme navn, se Åsatrufellesskapet Bifrost, eller for black metal albumet, se Bifrost (Elite-album).
«Valhall», maleri fra 1896 av Max Brückner (1836-1919). Motivet viser gildehallene i gudeborgen Åsgård med Bifrost som ei himmelbru mellom gudenes og menneskenes verden ifølge norrøn mytologi.

Bifrost eller Bivrost er broen mellom gudenes og menneskenes verden i norrøn mytologi. Den ene enden var forankret i himmelberget, et stort fjell i utkanten av Åsgard der Heimdall sitter og skuer ut over verden. Mens den andre enden vandrer fritt rundt i Midgard. Gudene kunne bruke Bifrost som en bro da de skulle fra Åsgard til Midgard. Men broen var magisk, så intet menneske kunne finne den andre enden og komme seg til Gudenes rike.

Bokstavelig betyr navnet den bevrende broen, og uttales egentlig «biv-råst». På moderne norsk sier de fleste likevel «bi-frost». Det er en vanlig forestilling at bifrost er identisk med regnbuen, men noen[1] mener det trolig er nordlyset som er den bevrende broen, på grunn av beskrivelsen hos Snorre, der den nevnes som en bro i tre farger.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Gjallarbru, brua til dødsriket i norrøn mytologi

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brekke, Asgeir (2006). «Gerd Gymesdaughter and the northern lights - Myths and traditions related to the northern lights». Arctic Lights. Tromsø: Tromsø University Museum. s. 8–9. ISBN 87-7142-045-3 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]