Hopp til innhold

Heimdall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heimdall returnerer smykket Brisingamen til Frøya. Maleri fra 1846 av den svenske kunstneren Nils Johan Olsson Blommér (1816–1853).

Heimdall var i den norrøne mytologien vokteren av Bifrost, regnbuebroen mellom Åsgard og Midgard, som er den viktigste veien inn i gudenes rike.

Han er sønn av ni mødre, og disse er søstre. Det spekuleres på om disse samsvarer til de ni døtrene til Ran og Ægir, men det er ikke enighet om dette. I Snorres Skaldskaparmål, under Heimdalkenninger, sies det at han er sønn av Odin.

Han trengte mindre søvn enn en fugl, kunne se hundre mil avgårde både natt og dag, og hadde så god hørsel at han kunne høre gresset gro på engene og ullen vokse på sauene. Det var disse egenskapene som gjorde at gudene valgte ham til å vokte Bifrost. Denne forflytter seg hele tiden, slik at kun gudene skal kunne finne den.

Heimdall kalles ofte Den hvite Ås og har tenner av gull, noe som har gitt han et annet navn, Gullinntanne. I skaldekvad omtales gull ofte som «Heimdalls tenner». Han kalles også Hallinskide. Hans bolig heter Himmelbergene (Himinbjorg), og hesten hans heter Gulltopp. Sverdet hans omtales i skaldekvad som «höfuð» (manns), manns-hode.

Heimdall som opphav til menneskene[rediger | rediger kilde]

Eddadiktet Rigstula forteller hvordan Heimdall er ute på vandring (under navnet Rig), ligger med tre ulike kvinner, og han blir dermed stamfar til de tre samfunnsgruppene treller, bønder og jarler. De tre kvinnene het Edda (kona til Ai), Moder (kona til Fader) og Amma (kona til Afi), og barna han fikk med dem het Trell (opphavet til trellene), Karl (opphav til bøndene) og Jarl (opphav til Jarlene). Diktet slutter med at guden Rig selv åpenbarer seg for den unge Jarl og kaller ham sønn. Jarls yngste sønn får navnet Kon unge (kon ungr) som betyr konge.

Navnet Heimdall[rediger | rediger kilde]

Navnet Heimdall betyr kanskje «den klartlysende» eller «den som lyser over verden». Dette passer godt med kallenavnet «den hvite ås», og at han omtales som «den hviteste av alle æsene».

Gjallarhorn[rediger | rediger kilde]

Heimdall med Gjallarhornet, fra et islandsk manuskript fra 1700-tallet

Hornet hans heter Gjallarhorn. Dette hornet kunne høres i både menneskenes verden og gudenes verden, og til og med i underverdenen, og brukes til å vekke gudene dersom det er fare på ferde. Et signal fra dette hornet skal markere starten på Ragnarok, verdens undergang.

Heimdall og Ragnarok[rediger | rediger kilde]

Når Ragnarok starter skal Heimdall blåse i Gjallarhorn for å vekke æsene. I konflikten skal han møte den slu Loke i kamp. De sender hverandre i døden, på lik linje med Tor og Midgardsormen.

Heimdall og Tors hammer[rediger | rediger kilde]

Da Trym stjal Tors hammer, var det Heimdall som kom på ideen med å la Tor kle seg ut som Frøya.[klargjør]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]