Vidar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Fotballklubben Vidar, Vidar (navn) og Vidar (tidsskrift)
Vidar
Vidar by Collingwood.jpg
Vidar stikker Fenris med sverd mens han holder gapet åpent, bilde av W. G. Collingwood, 1908
TrossystemNorrøn mytologi
ReligionssenterSkandinavia
Originalt navnVíðarr
ForeldreOdin og Grid
SøskenBalder, Hod, Hermod, Tor, Våle
TeksterEdda

Vidar (eller Víðarr) er i den norrøne mytologien sønn av Odin og jotunkvinnen Grid. Nest etter Tor er han den sterkeste av alle gudene.

Vidar var stillfaren, stor, og som nevnt svært sterk. Alle lær/skomakere i hele verden måtte spare en lapp fra hvert produkt de lagde. Disse ble i neste omgang sydd på den ene skoen til Vidar. Etter at Fenrisulven sluker Odin i Ragnarok, er det Vidar som er utsett til å hevne drapet og drepe ulven. Han setter foten i ulvens underkjeve, griper overkjeven på ulven med begge hender, og sliter munnen i stykker[1]. Vidar er en av dem som overlever inn i den nye æraen, sammen med halvbroren Våle. Snorre Sturlasson skriver i Skaldskaparmål, hvor Ægir kommer til drikkegilde i Åsgard, hvor 20 av Æsene er tilstede, tolv av de mannlige og åtte Åsynjer, at Vidar er inkarnert i den legendariske greske helten Aeneas[2], særlig kjent fra fortellingene om Trojakrigen, som var sønn av selveste Afrodite, med sin jordiske elsker Angxises. Vidars gate i Oslo er oppkalt (1896) etter æsen Vidar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Draig.svgDenne mytologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.