Vilje og Ve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Odin og de to brødrene Vilje (Vile/Vili) og Ve (Vé) skaper verden av den døde kroppen til Yme [urjotnen Ymir, Aurgjelme]», illustrasjon av Lorenz Frølich (1820–1908) til den norrøne skapelsesfortellingen i Den yngre Edda, skrevet av Snorre Sturlason ca. 1220.

Vilje og Ve (norrønt Vile og Vé) er i den norrøne mytologien brødrene til Odin. Bestla er deres mor og Bor er deres far. Ifølge den norrøne skapelsesberetningen drepte æsene Odin, Vilje og Ve jotnen Yme, et enormt stort og tvekjønnet urvesen, og skapte verden av liket.[1] De tre søsknene skapte også de to første menneskene (Ask og Embla) av to trestokker som kom drivende. Vilje ga dem forstand og bevegelse. Ve ga dem form, tale, hørsel og syn.

Vilje og Ve styrte riket når Odin var borte. Snorres Ynglingesaga i Heimskringla forteller at en gang Odin var borte så lenge at æsene ikke trodde han skulle komme tilbake, giftet de begge seg med Odins kone, Frigg, og delte arven seg imellom. Odin kom imidlertid hjem, og tok Frigg tilbake.

Eddakvadet Voluspå sier imidlertid at det var Odin, Høne og Lodur som skapte Ask og Embla. Ve kan derfor være synonymt med Honr, Høn eller Høne, som Vilje kanskje er det med Lodur, Loke og Mundilfore.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]