Liste over dyr i norrøn mytologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Åsatroens mytologiske verdensbilde med verdenstreet Yggdrasil i sentrum
Trundholmvogna, solvogna som ble dratt av Arvaker og Allsvinn
Odin med Sleipner, Hugin og Munin (Gerhard Munthe, 1898)
Loke og Svadilfari (Dorothy Hardy, 1909)

Liste over dyr i norrøn mytologi inneholder navn på dyrefigurer som omtales i den norrøne mytologien. For enkelte av figurene kan det være vanskelig å si om det er personifiserte guder (æser) eller jotner i dyreham, eller om det dreier seg om dyr.

Mytologiens primærkilder[rediger | rediger kilde]

De tidligste kildene for de ulike figurene i norrøn mytologi er skaldediktene, som Ynglingatal og Haustlong av Tjodolv den kvinværske og Håkonarmål av Øyvind Skaldespiller. Viktigere for å se sammenheng i det mytologiske bildet er de to samlingene av eddadikt Den eldre Edda og Den yngre Edda. Gylvaginning, første del av den yngre (Snorre-)Edda gir oversikten, og lista er supplert noe med andre kilder.

Avgrensing av lista[rediger | rediger kilde]

Lista omfatter de dyrefigurene som omtales i kildene Den eldre Edda, Den yngre Edda og fornaldersagaene.

Liste[rediger | rediger kilde]

Navn Norrønt navn Art og rolle Kilder
Allsvinn Alsviðr, «veldig rask» En av de to hestene som drar solvogna over himmelen Gylvaginning
Arvaker Árvakr, «tidlig våken» En av de to hestene som drar solvogna over himmelen Gylvaginning
Audhumbla Auð(h)umbla Kua som fødde opp Yme og slikket fram Bure fra de saltdekte steinene i Ginnungagap Gylvaginning
Eiktyrne Eikþyrnir En hjort som beiter på taket av Valhall sammen med geita Heidrun Grimnesmål
Dunøyr Duneyrr Hjort som beiter i asken Yggdrasil Gylvaginning, Grimnesmål
Duratro Duraþrór Hjort som beiter i asken Yggdrasil Gylvaginning, Grimnesmål
Dvalin Dvalinn Hjort som beiter i asken Yggdrasil Gylvaginning, Grimnesmål
Dåin Dáinn Hjort som beiter i asken Yggdrasil Gylvaginning, Grimnesmål
Fenrisulven Fenrisúlfr eller Fenrir En diger ulv, sønn av Loke, som skal drepe Odin under Ragnarok Gylvaginning, Håvamål, Vavtrudnesmål, Loketretta
Freke Freki, «den grådige» En av Odins to ulver som bringer ham nyheter Grimnesmål
Garm Garmr Hunden til dødsgudinnen Hel som vokter inngangen til dødsriket Gylvaginning, Grimnismål
Gere Geri, «den grådige» En av Odins to ulver som bringer ham nyheter Grimnesmål
Gullfakse Gullfaxi, «gullmanen» Hesten til jotnen Rungne, den raskeste hesten i hele Jotunheimen Skaldskaparmål
Gyllenbuste Gullinbursti, «gyllen bust» Eller Slidrungtanne, guden Frøys trekk- eller ridegris som han fikk av dvergen Brokk Gylvaginning, Hyndluljod
Gulltopp Gulltoppr Hesten til Heimdall Gylvaginning, Nafnaþulur
Heidrun Heiðrún Ei geit som beiter på taket av Valhall sammen med hjorten Eiktyrne. Det renner mjød fra spenene hennes som einherjene drikker i Valhall. Gylvaginning, Grimnesmål
Hildisvina Hildisvíni, «kampsvin» En gris, gudinnen Frøyas ridedyr Hyndlaljod
Hovvarpne Hofvarpnir Hesten som Friggs sendebud Gnå rir over himmelen på Gylvaginning
Hugin Huginn, «tanken» En av Odins to ravner Gylvaginning, Grimnsemål
Midgardsormen Miðgarðsormr Barn av Loke og Angerboda, ormen som omkranser menneskenes verden. Kjemper mot Tor under Ragnarok og de dreper hverandre Gylvaginning, Hymeskvadet
Munin Muninn, «minnet» En av Odins to ravner Gylvaginning, Grimnsemål
Nidhogg Níðhöggr En slange som ligger rundt rota av treet Yggdrasil Gylvaginning
Ratatosk Ratatoskr Ekornet som løper opp og ned i Yggdrasil med nidord mellom Verfolne og Nidhogg Gylvaginning, Grimnesmål
Rimfakse Hrímfaxi, «rim i manen» Hesten som drar vogna med Natt over himmelen Gylvaginning
Skinfakse Skinfaxi, «skinnende man» Hesten som drar vogna med Dag over himmelen Gylvaginning
Sleipner Sleipne Odins hest med åtte bein, den raskeste hesten i verden. Født av Loke som hadde skapt seg om til en hoppe som lokket til seg hingsten Svadilfare Gylvaginning
Svadilfare Svaðilfari Hingsten som dro stein og bygget Åsgard. Loke skapte seg om til en hoppe og lokket ham til seg og ble dermed mor til Odins hest Sleipner Gylvaginning
Særimne Sæhrímnir, «sotet sjødyr» Galten som hver dag blir slaktet til mat for einherjene i Valhall Gylvaginning
Tanngnjost Tanngnjóstr, «den som skjærer tenner» En av Tors bukker som drar vogna hans over himmelen Gylvaginning
Tanngrisner Tanngrisnir, «den som har glisne tenner» En av Tors bukker som drar vogna hans over himmelen Gylvaginning
Verfolne Veðrfölnir En hauk som sitter mellom øynene på ørnen Vidofnir i verdenstreet Yggdrasil Gylvaginning
Vidofnir Víðófnir En ørn som sitter i verdenstreet Yggdrasil Fjolvinnsmål

Litteratur[rediger | rediger kilde]