Vavtrudne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odin og Vavtrudne, tegning av Lorenz Frølich, 1895

Vavtrudne (norrønt: Vafþrúðnir) var den viseste jotnen i norrøn mytologi og kunne måle seg i kløkt med selveste Odin. Vavtrudne omtales i Edda-diktet Vavtrudnesmål i Den eldre Edda.

Ifølge diktet var Odin urolig for at Vavtrudne var klokere enn ham selv, en tanke han ikke kunne leve med. Hans hustru Frigg rådet ham fra å oppsøke jotnen, men Odin dro likevel. Hos Vavtrudne presenterte han seg som «Vandreren» og de innlot seg i en spørrekonkurranse om hvem som hadde mest kunnskap om ulike spørsmål i mytologien. Ingen klarte å sette den andre fast. Til sist i diktet spør Vandreren om hva Odin hvisket i øret til den døde Balder da han skulle legges på likbålet. Her måtte Vavtrudne gi tapt, dette kunne bare den vite som hadde hvisket det. Dermed avslørte han også Odins identitet: «Ingen det véd, hvad i øre du, sagde din søn i old;»[1]. Diktet avsluttes med at Vavtrudne erkjenner at Odin er den viseste av de to.

Ifølge den islandske filologen Finnur Jónsson er dette en kamp på liv og død, og jotnen er dømt til å miste hodet når han taper.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vavtrudnesmål, 55. vers e. Guðni Jónsson
  2. ^ Finnur Jónsson (1907), Den islandske litteraturs historie, s 46

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata