Meile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Meile (gammelnorsk: [ˈmɛile], «den vakre») er i den norrøne mytologien en av Odins seks sønner og bror av Tor. Meile er nevnt i Den eldre Edda, satt sammen på 1200-tallet fra tidligere tradisjonelle kilder, og Den yngre Edda, skrevet på 1200-tallet av Snorre Sturlason. Bortsett fra Meiles forhold til Odin og Thor, er det ikke gitt ytterligere opplysninger om guddommen i noen av kildene.

Meile nevnes i Hårbardsljod der Tor kvad: «Eg er Odins son og bror til Meile». Siden Odin hadde seks sønner og Tor spesifikt bare nevnte Meile, kan man kanskje gå ut ifra at de også hadde samme mor, nemlig Fjorgyn.

Meile får fire omtaler i Den yngre Edda-fortellingen Skáldskaparmál. Kapittel 17 inneholder vers fra diktet Haustlöng (tilskrevet 1000-tallets skald Þjóðólfr av Hvinir), der Thor omtales som «Meiles bror». I kapittel 22 er det gitt ytterligere sitater fra Haustlöng, hvor det brukes en kenning for åsen Hœnir som refererer til Meile («step-Meile»). Kapittel 23 inneholder et sitat fra et verk av Þjóðólfr av Hvinir som omtaler Thor som «Meiles bror». I kapittel 75 er Meile oppført blant navn på æsene og som en sønn av Odin (mellom gudene Balder og Víðarr).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]