Kristent Samlingsparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristent Samlingsparti
LandNorge
Offisielt navnKristent Samlingsparti
Leder(e)Morten Selven
Grunnlagt26. september 1998
Nedlagt2015[1]
ForgjengerKristent Konservativt Parti
Samlingspartiet ny fremtid
IdeologiKonservativ kristendom
Kristen fundamentalisme[2][3]
Nettstedwww.kristentsamlingsparti.no (nb)

Kristent Samlingsparti var et norsk politisk parti med et kristenkonservativt ståsted som var aktive fra 1998 til 2015. Det var et borgerlig parti fundert på det de beskrev som «bibelsk grunn». Det hadde som krav at man måtte være bekjennende kristen for å kunne ha tillitsverv i partiet. I 2015 vedtok partiledelsen å gå inn i Partiet De Kristne.[4]

Partiet hadde liten oppslutning. På det meste hadde de 0,3 %, som de fikk under stortingsvalget i 2001.[5]

Morten Selven var formann.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble stiftet den 26. september 1998, som følge av en sammenslåing mellom de kristenkonservative småpartiene Samlingspartiet Ny Fremtid og Kristent Konservativt Parti.

Et annet parti som het Kristent Samlingsparti eksisterte en kort perioden på begynnelsen av 1990-tallet. Dette partiet ble ledet av Gustav Mjåland og gikk inn i Samlingspartiet Ny Fremtid allerede i 1994. Det nye partiet fikk ved sammenslåingen navnet Kristent Samlingsparti.[6][trenger bedre kilde] Partiet hadde i 1999 kommunestyrerepresentant i Kautokeino.

I 2001 forlot partiformann Ivar Kristianslund partiet. Kristianslund var med basis i sitt teologiske syn i mot at kvinner skulle ha ledende stillinger, men hadde ingen støtte for sitt syn i resten av partiet. Tre av syv sentralstyremedlemmene i Kristent Samlingsparti, samt landssekretæren, er idag[når?] kvinner iht. partiopplysningene registrert i Brønnøysundregistrene.

I valgkamper har partiets kandidater ofte kritisert Kristelig Folkeparti (KrF) for ikke å være Israel-vennlige eller innvandrerkritiske nok. Mange av de som var aktive i Kristent Samlingsparti, hadde da også en fortid i KrF, men brøt av ulike grunner, noen på grunn av uenighet, andre på grunn av manglende, personlig gjennomslag i KrF. Etter at partiet Partiet De Kristne ble dannet på Bømlo i forbindelse med kommunevalget i 2011, har enkelte av de som har vært med i Kristent Samlingsparti vandret videre til det nye partiet.[trenger referanse] Etter valget i 2013 ble det klart at oppslutningen til Partiet De kristne, hadde kommet på bekostning av KS. Dette var medvirkende årsak til at prosessen med å søke sammenslåing med Partiet De Kristne eller nedlegge partiet startet høsten 2014. Virksomheten i partiet opphørte etter vedtak på ekstraordinært landsmøte i 2015.

Politiske merkesaker[rediger | rediger kilde]

Partiets politiske utgangspunkt er å fremme det partiets ledelse mener står i Bibelen. Partledelsen mener for eksempel at abort og homofilt partnerskap er synd. Når det gjelder homofilt partnerskap viser partiet til sju sentrale bibelvers. Imidlertid tar partiet ikke stilling til om prester er kvinne eller mann eller om en person er døpt som voksen eller som barn. Dette regner partiet som menighetssaker. Kristent Samlingsparti avviser at abort er kvinnes rett til egen kropp, og mener at det her er snakk om en annens kropp, et nytt liv og at abort dermed er fosterdrap. Unntak gjelder når det under en operasjon står mellom mors og fosterets liv og det ellers er overveiende medisinsk sannsynlig at begge dør.

Partiet arbeider blant annet for strengere innvandringspolitikk. Der hvor beskyttelse innvilges gjennom asyl med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, skal utgangspunktet være at man returnerer til hjemlandet når forholdene er trygge. Imidlertid er Kristent Samlingsparti for at innvandrere, mens de er i Norge, skal ha en fullgod human behandling, bygget på kristen nestekjærlighet. Partiet er dessuten en sterk støttespiller for Israel og støtter jødisk innvandring til landet og mener Norge bør flytte ambassaden til Jerusalem.

Kristent Samlingsparti ønsker at mer av u-landshjelpen, frivillig bistand og gaver gis via kanaler drevet av kristne og andre humanitære (deriblant ikke-kristne) organisasjoner. Det ønskes videre en kraftig oppgradering og utbygging av riks- og stamveinettet i Norge. Kristent Samlingsparti mener at et godt veinett, med tilfredsstillende tunneler og broer, er nødvendige tiltak for å oppnå solid konkurransekraft i utkantstrøk. Partiet er mot medlemskap i EU og Schengen og for et sterkt NATO og en Israel-vennlig norsk utenrikspolitikk.

Valgresultat[rediger | rediger kilde]

Stortingsvalg

  • 2001: 6731 stemmer (0,3%)
  • 2005: 3845 stemmer (0,1%)
  • 2009: 4936 stemmer (0,2%)
  • 2013: 1722 stemmer (0,1%)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. august 2013. Besøkt 17. august 2013. 
  2. ^ Brekke, Torkel (2011). Fundamentalism: Prophecy and Protest in an Age of Globalization. pp. 140-141. Cambridge University Press. ISBN 9781139504294.
  3. ^ "En fundamental protest". Klassekampen. 06.08.2012.
  4. ^ «Kristent Samlingsparti». Kristent Samlingsparti. Arkivert fra originalen 21. august 2013. Besøkt 1. oktober 2018. 
  5. ^ «Tabell 9 Stortingsvalet 2001. Godkjende røyster, etter parti/valliste, etter kommune. Prosent». Stortingsvalet 2001. Statistisk sentralbyrå. 2. november 2001. Besøkt 12. november 2016. 
  6. ^ Partileksikon (besøkt 2.12.2015)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]