Kristent Samlingsparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kristent Samlingsparti
Erklært ideologi Konservativ kristendom
Kristen fundamentalisme[1][2]
Politisk posisjon Ytterste høyre[3]
Grunnlagt 26. september 1998
Forgjenger Samlingspartiet Ny Fremtid
Kristent Konservativt Parti
Leder Morten Selven (2011)
Nettsted Nettsted
Representanter:
Ordførere 0 (2011)
Kommune 0 (2011)
Fylke 0 (2011)
Storting 0 (2013)

Kristent Samlingsparti er et politisk parti i Norge med et kristenkonservativt ståsted. Det ble stiftet i 1998, som følge av en sammenslåing mellom de to kristenkonservative småpartiene Samlingspartiet Ny Fremtid og Kristent Konservativt Parti. Formann i partiet er Morten Selven. Det er registrert i Partiregisteret. Partiet er et borgerlig parti fundert på det de beskriver som «bibelsk grunn». Det har som krav at man må være bekjennende kristen for å kunne ha tillitsverv i partiet. Partiet har liten oppslutning og fikk rundt 6700 stemmer under stortingsvalget i 2001 og 1700 under stortingsvalget i 2013 (noe som tilsvarte henholdsvis 0,3 og 0,1 prosent av stemmene).

I 2014 bestemte partiet seg for å gå inn i partiet De Kristne.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet hadde i 1999 kommunestyrerepresentant i Kautokeino.

I 2001 forlot partiformann Ivar Kristianslund partiet. Kristianslund var i mot at kvinner skulle ha ledende stillinger, men hadde ingen støtte for sitt syn i resten av partiet. Tre av syv sentralstyremedlememmer i Kristent Samlingsparti, samt landssekretæren, er idag kvinner.

I valgkamper har partiets kandidater ofte kritisert Kristelig Folkeparti (KrF) for ikke å være Israel-vennlige eller innvandrerkritiske nok. Mange av de som er aktive i Kristent Samlingsparti, har da også en fortid i KrF, men har av ulike grunner brutt med dette partiet.

Etter at partiet De Kristne ble dannet på Bømlo i forbindelse med kommunevalget i 2011, har enkelte av de som har vært med i Kristent Samlingsparti vandret videre til det nye partiet.[trenger referanse] Det gjelder blant annet Ann-May Hogsnes, som var partiets førstekandidat i Vestfold i 2009, og som før det igjen var aktiv i KrF, blant annet som medlem av kommunestyret i Tønsberg og fylkesleder i KrF Kvinner. Hun har senere også brutt med De Kristne.

Politiske merkesaker[rediger | rediger kilde]

Partiets politiske utgangspunkt er å fremme det partiets ledelse mener står i Bibelen. Partledelsen mener for eksempel at abort og homofilt partnerskap er synd. Når det gjelder homofilt partnerskap viser partiet til sju sentrale bibelvers. Imidlertid tar partiet ikke stilling til om prester er kvinne eller mann eller om en person er døpt som voksen eller som barn. Dette regner partiet som menighetssaker. Kristent Samlingsparti avviser at abort er kvinnes rett til egen kropp, og mener at det her er snakk om en annens kropp, et nytt liv og at abort dermed er fosterdrap. Unntak gjelder når det under en fødsel står mellom mors og fosterets liv.

Partiet arbeider ellers blant annet for strengere innvandringspolitikk. Der hvor beskyttelse innvilges gjennom asyl med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, skal utgangspunktet være at man returnerer til hjemlandet når forholdene er trygge. Imidlertid er Kristent Samlingsparti for at innvandrere, mens de er i Norge, skal ha en fullgod human behandling, bygget på kristen nestekjærlighet. Partiet er dessuten en sterk støttespiller for Israel.

Kristent Samlingsparti ønsker at mer av u-landshjelpen, frivillig bistand og gaver gis via kanaler drevet av kristne og andre humanitære (deriblant ikke-kristne) organisasjoner. Det ønskes videre en kraftig oppgradering og utbygging av riks- og stamveinettet i Norge med skikkelige forbikjøringsmuligheter. Kristent Samlingsparti mener at et godt veinett, med tilfredsstillende tunneller og broer, er nødvendige tiltak for å oppnå solid konkurransekraft i utkantstrøk. Partiet er ellers for et sterkt NATO og en mer Israel-vennlig norsk utenrikspolitikk.

Valgresultat[rediger | rediger kilde]

Stortingsvalg

  • 2001: 6731 stemmer (0,3%)
  • 2005: 3845 stemmer (0,1%)
  • 2009: 4936 stemmer (0,2%)
  • 2013: 1722 stemmer (0,1%)

Annet parti[rediger | rediger kilde]

Kristent Samlingsparti var også navnet på et tidligere norsk politisk parti ledet av Gustav Mjåland. I 1994 gikk dette partiet inn i Samlingspartiet Ny Fremtid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brekke, Torkel (2011). Fundamentalism: Prophecy and Protest in an Age of Globalization. pp. 140-141. Cambridge University Press. ISBN 9781139504294.
  2. ^ "En fundamental protest". Klassekampen. 06.08.2012.
  3. ^ Samles i nytt kristent parti. Verdens Gang. 29.08.1998.
  4. ^ http://www.kristentsamlingsparti.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]