Kristent Samlingsparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kristent Samlingsparti
Erklært ideologi Konservativ kristendom
Kristen fundamentalisme[1][2]
Grunnlagt 26. september 1998
Forgjenger Samlingspartiet Ny Fremtid
Kristent Konservativt Parti
Leder Morten Selven (2011)
Nettsted Nettsted
Representanter:
Ordførere 0 (2011)
Kommune 0 (2011)
Fylke 0 (2011)
Storting 0 (2013)

Kristent Samlingsparti var et norsk politisk parti med et kristenkonservativt ståsted som eksisterte fra 1998 til 2015. De var et borgerlig parti fundert på det de beskrev som «bibelsk grunn». De hadde som krav at man må være bekjennende kristen for å kunne ha tillitsverv i partiet. Partiet hadde liten oppslutning. På det meste hadde de 0,3 %, som de oppnådde under stortingsvalget i 2001.

Formann i partiet var Morten Selven.

I 2015 vedtok partiledelsen å legge ned partiet og å gå inn i partiet De Kristne.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble stiftet i 1998, som følge av en sammenslåing mellom de to kristenkonservative småpartiene Samlingspartiet Ny Fremtid og Kristent Konservativt Parti. Et annet pari som også het Kristent Samlingsparti eksisterte en kort perioden på begynnelsen av 1990-tallet. Dette minipartiet ble ledet av Gustav Mjåland og gikk inn i Samlingspartiet Ny Fremtid allerede i 1994.

Den 26. september 1998 ble Samlingspartiet Ny Fremtid slått sammen med Kristent Konservativt Parti. Det nye partiet fikk navnet Kristent Samlingsparti.[4]

Partiet hadde i 1999 kommunestyrerepresentant i Kautokeino.

I 2001 forlot partiformann Ivar Kristianslund partiet. Kristianslund var i mot at kvinner skulle ha ledende stillinger, men hadde ingen støtte for sitt syn i resten av partiet. Tre av syv sentralstyremedlememmer i Kristent Samlingsparti, samt landssekretæren, er idag kvinner.

I valgkamper har partiets kandidater ofte kritisert Kristelig Folkeparti (KrF) for ikke å være Israel-vennlige eller innvandrerkritiske nok. Mange av de som er aktive i Kristent Samlingsparti, har da også en fortid i KrF, men har av ulike grunner brutt med dette partiet.

Etter at partiet De Kristne ble dannet på Bømlo i forbindelse med kommunevalget i 2011, har enkelte av de som har vært med i Kristent Samlingsparti vandret videre til det nye partiet.[trenger referanse] Etter valget i 2013 ble det klart at oppslutningen til partiet De kristne, hadde kommet på bekostning av KS. Dette var medvirkende årsak til at prosessen med å nedlegge partiet startet høsten 2014. Partiet ble formelt nedlagt i 2015.

Politiske merkesaker[rediger | rediger kilde]

Partiets politiske utgangspunkt er å fremme det partiets ledelse mener står i Bibelen. Partledelsen mener for eksempel at abort og homofilt partnerskap er synd. Når det gjelder homofilt partnerskap viser partiet til sju sentrale bibelvers. Imidlertid tar partiet ikke stilling til om prester er kvinne eller mann eller om en person er døpt som voksen eller som barn. Dette regner partiet som menighetssaker. Kristent Samlingsparti avviser at abort er kvinnes rett til egen kropp, og mener at det her er snakk om en annens kropp, et nytt liv og at abort dermed er fosterdrap. Unntak gjelder når det under en fødsel står mellom mors og fosterets liv.

Partiet arbeider ellers blant annet for strengere innvandringspolitikk. Der hvor beskyttelse innvilges gjennom asyl med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, skal utgangspunktet være at man returnerer til hjemlandet når forholdene er trygge. Imidlertid er Kristent Samlingsparti for at innvandrere, mens de er i Norge, skal ha en fullgod human behandling, bygget på kristen nestekjærlighet. Partiet er dessuten en sterk støttespiller for Israel.

Kristent Samlingsparti ønsker at mer av u-landshjelpen, frivillig bistand og gaver gis via kanaler drevet av kristne og andre humanitære (deriblant ikke-kristne) organisasjoner. Det ønskes videre en kraftig oppgradering og utbygging av riks- og stamveinettet i Norge med skikkelige forbikjøringsmuligheter. Kristent Samlingsparti mener at et godt veinett, med tilfredsstillende tunneller og broer, er nødvendige tiltak for å oppnå solid konkurransekraft i utkantstrøk. Partiet er ellers for et sterkt NATO og en mer Israel-vennlig norsk utenrikspolitikk.

Valgresultat[rediger | rediger kilde]

Stortingsvalg

  • 2001: 6731 stemmer (0,3%)
  • 2005: 3845 stemmer (0,1%)
  • 2009: 4936 stemmer (0,2%)
  • 2013: 1722 stemmer (0,1%)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brekke, Torkel (2011). Fundamentalism: Prophecy and Protest in an Age of Globalization. pp. 140-141. Cambridge University Press. ISBN 9781139504294.
  2. ^ "En fundamental protest". Klassekampen. 06.08.2012.
  3. ^ http://www.kristentsamlingsparti.no
  4. ^ Partileksikon (besøkt 2.12.2015)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]