Hopp til innhold

Innvandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europeiske innvandrere som ankommer Argentina
Det kanskje mest kjente området for stor innvandring i nyere tid er Nord-Amerika. Mange innvandrere til USA kom via Ellis Island i New York, som denne gruppen i 1902.

Innvandring eller immigrasjon er det å «dra til og bosette seg i et fremmed land». Innvandring er en del av fenomenet folkevandring (migrasjon), som er bevegelse av folk mellom land. Personer som flytter fra et land til et annet, blir kalt utvandrere (emigranter) fra landet de har forlatt, og innvandrere i det landet de har kommet til.

I moderne sammenheng brukes begrepet om flytting over internasjonale grenser. Korttidsbesøkende og turister anses ikke som innvandrere. Flytting på tvers av landegrenser uten hjemmel i mottakerlandets lover kalles ulovlig innvandring.

All empiri tilsier at det har vært mennesker på flyttefot så lenge mennesker har eksistert, men den nyere tids forståelse av migrasjon er knyttet til lovverket i det landet som mottar innvandrere. Statsborgerskap i en nasjonalstat normalt gir et menneske en ukrenkelig rett til opphold i det landet, mens opphold for de som ikke er statsborgere er knyttet til bestemmelser i lover om innvandring.

Det globale nivå i innvandring er høyt i absolutte tall, men lavt relativt. I 2005 var det om lag 190 millioner immigranter på verdensbasis, noe som er rundt 3 % av verdens totale befolkning. Midtøsten, noen deler av Europa, små områder i Sørøst-Asia og noen få områder i Karibia har størst migrasjon.

Innvandring til Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Innvandrere i Norge

I norsk statistikk defineres innvandrer som «en person som er bosatt i Norge, men er født i utlandet og har foreldre som begge er født i utlandet.»

Innvandrerbefolkningen omfatter personer som selv har innvandret til Norge (og som har to utenlandsfødte foreldre), samt personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre. Innvandrerbefolkningen i Norge utgjør (per 1. januar 2015) 805 000 personer, tilsvarende 15,6 % av totalbefolkningen.[1] Innvandrerbefolkningen økte med 46 000 personer fra 1. januar 2014 til 1. januar 2015. Innvandrerne har bakgrunn fra 222 ulike land og selvstyrte regioner. Oslo er den kommunen med størst innvandrerandel; per 1. januar 2015 er 32 % av innbyggerne innvandrere.[2]

Siden innvandring til Norge økte i 1970-årene har det vært diskutert om den gir økonomisk gevinst for samfunnet eller om den er en byrde. Forskning synes å vise at mens arbeidsinnvandring generelt er økonomisk gunstig for landet, så bidrar den til å presse lønningene for noen grupper av arbeidstakere, særlig de med lav formell kompetanse og lite erfaring.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]