Brønnøysundregistrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Registerenheten i Brønnøysund
Registerenheten i Brønnøysund
Brønnøysundregistrenes hovedkontor i Brønnøysund sett fra sjøsiden.
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 1988[1]
Org.nummer974 760 673
DirektørLars Peder Brekk[2]
HovedkontorBrønnøysund
UnderlagtNærings- og fiskeridepartementet
Ansatte551 (2013)[3]
Nettsidewww.brreg.no

Koordinater: 65°28′36″N 12°12′45″Ø Brønnøysundregistrene, formelt Registerenheten i Brønnøysund, utvikler og driver digitale tjenester som effektiviserer, samordner og forenkler dialogen med det offentlige for privatpersoner og virksomheter. Brønnøysundregistrene driver mange av landets viktigste registre og har frem til 31.12.2019 forvaltningsansvaret for Altinn.

Brønnøysundregistrene ligger i Brønnøy kommune i Nordland fylke, med kontorlokaler i Havnegata sentralt i Brønnøysund og på Salhus utenfor sentrum av byen. Det er i 2019 igangsatt arbeid med nytt bygg til Brønnøysundregistrene som skal stå ferdig i 2021. Brønnøysundregistrene har ca 550 medarbeidere og de fleste jobber i Brønnøysund. Brønnøysundregistrene har også kontor i Narvik og Oslo.

Direktør er Lars Peder Brekk.

Brønnøysundregistrene hadde fram til 1.1.2020 forvaltningsansvar for Altinn. Da ble Altinn del av et nytt digitaliseringsdirektorat sammen med Direktoratet for forvaltning og IKT.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har som statlig etat en åtte år lang forhistorie. Løsøreregisteret ble som første register etablert i 1980. Registeret var da en del av Brønnøy Sorenskriverembete, underlagt Justisdepartementet. Året etter kom Ektepaktregisteret og Regnskapsregisteret. I 1988, og samtidig med Enhetsregisteret, ble Brønnøysundregistrene skilt ut som egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt Justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet, og med det i enda større grad et viktig næringspolitisk redskap for forenkling og samordning i forholdet mellom det offentlige og næringslivet. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn (Altinn - Starte og drive bedrift) og en telefonstøttetjeneste.

Registre[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene består av disse registrene:

Digitale tjenester[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrenes tjenester er digitale og tilgjengelig gjennom brreg.no.Brønnøysundregistrene har frem til 1.1.2020 forvaltningsansvaret for Altinn.

Andre tjenester[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har veiledningstjeneste i Narvik, som har ansvar for innholdet i Altinn - Starte og drive bedrift. Målet for tjenestene er å gjøre det enklere å starte og drive virksomheter i Norge.

Gebyrsentralen er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger utført av lensmenn og byfogder. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning.

European Business Register er et europeisk nettverk for utveksling av foretaksopplysninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]