Brønnøysundregistrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Registerenheten i Brønnøysund
Brønnøysundregistrene, Brønnøysundregistra
Brønnøysundregistrene fra sjøsiden.jpg
Brønnøysundregistrenes hovedkontor i Brønnøysund sett fra sjøsiden
TypeDirektorat, forvaltningsorgan, informasjonssystem
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 1988
Org.nummer974 760 673
DirektørLars Peder Brekk[1]
HovedkontorBrønnøysund
UnderlagtNærings- og fiskeridepartementet
Ansatte560 (28. august 2017)
Nettsidehttps://www.brreg.no/

Brønnøysundregistrene, formelt Registerenheten i Brønnøysund, er en norsk statlig etat underlagt Nærings- og fiskeridepartementet som driver mange av landets viktigste registre. Brønnøysundregistrene utvikler og driver digitale tjenester som effektiviserer, samordner og forenkler dialogen med det offentlige for privatpersoner og virksomheter.

Hovedkontoret ligger i Brønnøy kommune i Nordland fylke, med kontorlokaler i Havnegata sentralt i Brønnøysund og på Salhus utenfor sentrum av byen. Det er i 2019 igangsatt arbeid med nytt bygg til Brønnøysundregistrene som skal stå ferdig i 2021. Brønnøysundregistrene har ca 550 medarbeidere og de fleste jobber i Brønnøysund. Brønnøysundregistrene har også kontor i Narvik og Oslo.

Direktør er Lars Peder Brekk.

Brønnøysundregistrene hadde fram til 1.1.2020 forvaltningsansvar for Altinn. Da ble Altinn del av et nytt digitaliseringsdirektorat sammen med Direktoratet for forvaltning og IKT.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har som statlig etat en åtte år lang forhistorie. Løsøreregisteret ble som første register etablert i 1980. Registeret var da en del av Brønnøy Sorenskriverembete, underlagt Justisdepartementet. Året etter kom Ektepaktregisteret og Regnskapsregisteret. I 1988, og samtidig med Foretaksregisteret, ble Brønnøysundregistrene skilt ut som egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt Justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet, og med det i enda større grad et viktig næringspolitisk redskap for forenkling og samordning i forholdet mellom det offentlige og næringslivet. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn (Altinn - Starte og drive bedrift) og en telefonstøttetjeneste.

Registre[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene administrerer følgende registre:

Digitale tjenester[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrenes tjenester er digitale og tilgjengelig gjennom brreg.no.Brønnøysundregistrene har frem til 1.1.2020 forvaltningsansvaret for Altinn.

Andre tjenester[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har veiledningstjeneste i Narvik, som har ansvar for innholdet i Altinn - Starte og drive bedrift. Målet for tjenestene er å gjøre det enklere å starte og drive virksomheter i Norge.

Gebyrsentralen er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger utført av lensmenn og byfogder. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning.

European Business Register er et europeisk nettverk for utveksling av foretaksopplysninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]