Brønnøysundregistrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Registerenheten i Brønnøysund
Registerenheten i Brønnøysund
Brønnøysundregistrenes hovedkontor i Brønnøysund sett fra sjøsiden.
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 1988[1]
Org.nummer974 760 673
DirektørLars Peder Brekk[2]
HovedkontorBrønnøysund
EierNærings- og fiskeridepartementet
Ansatte551 (2013)[3]
Nettsidewww.brreg.no

Koordinater: 65°28′36″N 12°12′45″Ø Brønnøysundregistrene, formelt Registerenheten i Brønnøysund, er en statlig forvaltningsetat som utvikler og driver Norges viktigste registre og elektroniske løsninger. Formålet er å skape orden og forenkling for næringslivet og for innbyggerne gjennom digitaliserte tjenester. Brønnøysundregistrene har fra 2004 også forvaltningsansvar for den offentlige internettportalen Altinn.

Brønnøysundregistrene ligger i Brønnøy kommune i Nordland fylke, med kontorlokaler i Havnegata sentralt i Brønnøysund. Pr. januar 2014 er nytt bygg under planlegging.

Registrene har også et kontor i Oslo og Narvik. Brønnøysundregistrene har pr. 1. juli 2014 ca 575 ansatte.

Direktør er Lars Peder Brekk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har som statlig etat en åtte år lang forhistorie. Løsøreregisteret ble som første register etablert i 1980. Registeret var da en del av Brønnøy Sorenskriverembete, underlagt Justisdepartementet. Året etter kom Ektepaktregisteret og Regnskapsregisteret. I 1988, og samtidig med Enhetsregisteret, ble Brønnøysundregistrene skilt ut som egen statlig forvaltningsetat, fortsatt underlagt Justisdepartementet. Fra 2001 ble registrene en etat underlagt Nærings- og handelsdepartementet, og med det i enda større grad et viktig næringspolitisk redskap for forenkling og samordning i forholdet mellom det offentlige og næringslivet. I 2009 ble det ved en virksomhetsoverdragelse etablert en seksjon i Narvik, med innholdsansvar for informasjonsdelen i Altinn (Altinn - Starte og drive bedrift) og en telefonstøttetjeneste.

Registre[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene består av disse registrene:

Elektroniske løsninger[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrene har forvaltningsansvaret for Altinn, semantikkregisteret SERES [4] og skjemastandarden ELMER[5].

Andre tjenester[rediger | rediger kilde]

Brønnøysundregistrenes opplysningsavdeling har en seksjon i Narvik, Bedriftsveiledning, som har ansvar for innholdet i Altinn - Starte og drive bedrift, samt en telefonstøttetjeneste. Begge er gratis informasjonstjenester for etablerere og virksomheter som allerede er i drift. Tjenestene gir råd, veiledning og svar på det meste som gjelder forholdet til offentlig regelverk ved start av foretak, samt svar på spørsmål om offentlig regelverk for foretak som allerede er i gang med sin virksomhet. Målet for tjenestene er å gjøre det enklere å starte og drive virksomheter i Norge.

Gebyrsentralen er ansvarlig for registrering av bilag og fakturering i forbindelse med tvangsforretninger utført av lensmenn og byfogder. Gebyrsentralen administrerer også Jegerregisteret for Direktoratet for naturforvaltning.

European Business Register er et europeisk nettverk for utveksling av foretaksopplysninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]