Konservativ kristendom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Konservativ kristendom eller konservativ teologi er en beskrivelse av kristne grupper eller individer som inntar et klassisk og tradisjonelt syn på kristne dogmer.

Konservativ kristendom begrenser seg ikke til enkelte denominasjoner ( religiøse sammenslutninger og sekter) og forekommer i alle kristne kirkesamfunn. Som regel brukes termen om evangelisk protestantisk kristendom, men er også vanlig innen andre kristne retninger som den romersk-katolske kirke og de ortodokse kirker.

Selv om mange teologisk konservative kristne ofte også er politisk konservative og verdikonservative er det ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom disse to standpunktene.

I norsk kirkehistorie har man hatt enkelte konflikter mellom konservative kristne og andre grupperinger i kirken. Dette har kommet frem for eksempel under den såkalte professorstriden på begynnelsen av 1900-tallet som nesten førte til regjeringskrise. Som en direkte følge av denne kom også dannelsen av Det teologiske menighetsfakultet i 1907.

Også den såkalte helvetesdebatten på 1950-tallet mellom konservative Ole Hallesby og liberale Kristian Schjelderup var et eksempel som viste en dyp splittelse mellom teologiske syn innenfor kirken.

I nyere tid har særlig homofilisaken ført til skille mellom konservative kristendom og andre kristendomsformer.[trenger referanse] Det samme kan sies om synet på Israel-Palestina-konflikten og sionismen. Kristenkonservative blir av motstandere av og til beskrevet som fundamentalistiske.

Kristenkonservative bevegelser[rediger | rediger kilde]

Kristenkonservative bevegelser og organisasjoner er spesielt utbredt i USA der de har stor politisk innflytelse.[1] Tilhengerne av Det republikanske parti har som regel en mer uttalt tilknytning til kristenkonservative miljøer enn tilhengerne av Det demokratiske parti. I Norge er det også grupperinger som har et uttalt kristenkonservativt ståsted. Det gjelder for eksempel Kristent Konservativt Parti som ble stiftet i 1965 og slått sammen med Samlingspartiet Ny Fremtid til Kristent Samlingsparti i 1998. Det Kristne Samlingsparti stilte til valg ved stortingsvalget 1993 med liste bare i Vest-Agder, mens partiet De Kristne fikk to representanter i kommunestyret i Bømlo kommune i 2011.

Også pinsebevegelsen beskrives ofte som kristenkonservativ.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]