Samefolkets Parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Samefolkets Parti (SfP), eller på samisk Sámeálbmot Bellodat (SáB)[1], er et politisk parti i Norge. Forløperen til Samefolkets Parti, Samefolkets liste ble etablert i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget i 1962. Formålet med Samefolkets liste var å ha et same-politisk verktøy i forbindelse med de lokale valgene- først og fremst i Finnmark. Samefolkets liste fungerte som et same-politisk verktøy for de lokale valgene, men etterhvert ble behovene endret, og arbeidet med å gjøre om Samefolkets liste til et politisk parti ble igangsatt på 90-tallet, og i 1998 ble Samefolkets Parti etablert. Partiet stiller til valg ved sametingsvalget og fylkestingsvalget i Finnmark. I 2001 og 2005 stilte de også liste ved stortingsvalget i Finnmark.

Partiet har partilag i Alta, Nesseby, Tana, Karasjok, Kautokeino og Oslo.

Partileder er Birger Nymo, og styret for øvrig består av nestleder Inga Ravna Eira, Kirsten Harila, Odd Inge Sandberg og Inger Anne Gaup. Parlamentarisl leder av sametingsgruppa Ann-Elise Finbog tiltrer styret. Terje H. Tretnes var tidligere partileder, han var ett av de fire medlemmene på vippen mellom Arbeiderpartiet og Norske samers riksforbund ved sametingsvalget 2005. Toppkandidaten ved stortingsvalget 2005 var Janos Trosten fra Deatnu/Tana.

Øvrige ledere har vært Bjarne Store-Jakobsen og Kato Johansen.

Ved Sametingsvalget 2009 stilte de valglister i to valgkretser: valgkrets 2 Ávjovári valgkrets og valgkrets 7 Sør-Norge valgkrets. Førstekandidatene her var hhv. Terje Tretnes og Birger Nymo. De fikk ingen representanter på Sametinget for perioden 2009-13. De stilte ingen kandidater til Stortingsvalget 2009.

Ved stortingsvalg har Samefolkets parti oppnådd følgende resultat i Finnmark:

  • 2001: 564 stemmer, 1,5 % (0,021% på landsbasis)
  • 2005: 704 stemmer, 1,8 % (0,027% på landsbasis)

Partiet fikk 1 ordfører (Kautokeino) og 1 representant i fylkestinget i Finnmark etter valget i 2011. Samefolkets Parti mistet ordføreren i Kautokeino etter valget i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Partiets registrerte navn i Partiregisteret er det tospråklige Sámeálbmot bellodat Samefolkets parti. I eget materiale veksler partiet mellom stor og liten forbokstav i bellodat/parti.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]