Grønn Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Grønn Ungdom
Grønnungdom-logo2011 liten.jpg
Logo á 2014-
ModerpartiMiljøpartiet De Grønne
Erklært ideologiGrønn ideologi
LederHulda Holtvedt
og Ola Eian (talspersoner) (2017)
GeneralsekretærGuri Barka Martins
HovedkontorHausmannsgate, Oslo
TilknytningFederation of Young European Greens (FYEG) og Global Young Greens (GYG)
NettstedNettsted
Medlemstall1 247 (2013[1])

Grønn Ungdom (GU) (nynorsk: Grøn Ungdom, samisk: Ruoná Nuorat, Kvensk: Vihriset Nuoret) er ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet De Grønne. Organisasjonen ble startet i 1996 og er tilknyttet Federation of Young European Greens (FYEG). Grønn Ungdoms internasjonale navn er Young Greens of Norway. Nåværende talspersoner er Hulda Holtvedt fra Oslo og Ola Eian fra Osen i Trøndelag. [2] Grønn Ungdom har 1 247 (2013) medlemmer fordelt på 19 fylkeslag og flere lokallag.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Som eneste ungdomsparti i Norge har Grønn Ungdom felles politisk program med sitt moderparti. Både Miljøpartiet De Grønne og Grønn Ungdoms politikk er basert på tre prinsipper, solidaritet med dyr og natur, med menneskeheten og framtidige generasjoner. Målet med denne politikken er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse.

I valgkampen i 2013 fokuserte GU på klima, dyrevern og landbruk. Organisasjonen jobber også med skole-, asyl- og kulturpolitikk.

Partiet ønsker en ny klimapolitikk som blant annet innebærer at de vil omlegge energisektoren, stanse all leting etter olje og gassnorsk sokkel og avvikle den norske oljeindustrien i løpet av 20 år. Det ønsker også full omlegging av skatte- og avgiftssystemet for å få ned det personlige forbruket og samtidig gjøre det lettere for små bedrifter.[3]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Grønn Ungdom er en landsomfattende organisasjon, og er representert på alle nivåer i Miljøpartiet De Grønne. Grønn Ungdom ledes, i likhet med moderpartiet, av to talspersoner av forskjellig kjønn. Fra 2017 er dette Ola Eian og Hulda Holtvedt.

Landsmøtet har den øverste beslutningsmyndigheten i Grønn Ungdom, og samles vanligvis én gang i året. Landsmøtet vedtar Grønn Ungdoms budsjett, vedtekter og handlingsplan. På organisasjonens landsmøte kan alle medlemmer som har betalt kontingent delta som delegater.

Mellom to landsmøter er det Grønn Ungdoms landsstyre som har øverste beslutningsmyndighet. Landsstyret består av én representant fra hvert fylke, og møtes fire ganger i året. Den daglige driften av organisasjonen gjennomføres av Grønn Ungdoms arbeidsutvalg (AU). Dette består av de to talspersonene, samt generalsekretær Isa Maline Alstadius Isene, internasjonal kontakt Christine Bangum, og arbeidsutvalgsmedlemmene Guri Barka Martins, Eivind Kristiansen, Ingvild Kessel, Balder Bryn Morsund, Trine Jakobsen Rydland, Sebastian Teigen Nygård og Jonas Nilsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grønn Ungdom i Oslo ble stiftet i 1987. Flere lokallag ble stiftet i etterkant av dette, men en landsdekkende organisasjon ble ikke formelt dannet før i 1996. Etter en periode med varierende aktivitetsnivå ble Grønn Ungdom en selvstendig organisasjon først etter valget av nytt arbeidsutvalg sommeren 2009. Siden 2009 har medlemstallet økt, særlig i forbindelse med den generelle framgangen Miljøpartet De Grønne hadde i valget i 2011 og 2013. Fra 2011 til 2013 tredoblet de medlemstallet sitt, og hadde 1 247 medlemmer ved utgangen av 2013. Med 72 delegater var landsmøtet i 2013 det største i organisasjonens historie, og samme år fikk GU sitt beste skolevalgsresultat noensinne med 3,8 %.[4]

Partiledelse[rediger | rediger kilde]

Talspersoner/ledere
Generalsekretærer

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]