Bymiljølista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bymiljølista
LandNorge
Leder(e)Jonas Qvale (mars 2018–)
Grunnlagt13. mars 1987
HovedkvarterFredrikstad
Slagord«Vi lover ikke gull, men et grønnere Fredrikstad!»
Nettstedbymiljo.wordpress.com (no)

Bymiljølista i Fredrikstad er en partipolitisk uavhengig og lokal valgliste som ble stiftet 13. mars 1987. Lista ble dannet som en reaksjon på riving av trehusbebyggelsen i Fredrikstad som hadde foregått i flere år.

Bymiljølista stilte til valg første gang i 1987 og det resulterte i at Svein Bendik Hansen og Iris Otte Thomsen fikk plass i bystyret. Siden den gang har Bymiljølista vært representert kommunestyret i Fredrikstad med en, to eller på det meste, tre representanter.

Ved kommunevalget i 2011 ble Svein Bendik Hansen valgt som eneste representant for Bymiljølista. I denne perioden gikk Bymiljølista inn i et styringssamarbeid med Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet og Pensjonistpartiet, kalt de «rødgrønne».

Da Svein Bendik Hansen døde 16. desember 2011 tok Adeline Gondrosen over plassen i Bystyret i Fredrikstad. Gondrosen døde i mars 2012, og ut perioden satt Jan-Kåre Fjeld i Bystyret for Bymiljølista. I denne perioden markerte lista seg for vern av matjord, innføring av kildesortering i kommunale virksomheter, motstand mot eksotiske dyr på sirkus, oppretting av lekeplasser, tilrettelegging for syklister og ikke minst innføring av gratis ferge og utvidelse av fergetilbudet i Fredrikstad.

Ved kommunestyrevalget 2015 stilte Bymiljølista igjen til valg, med en liste på 48 kandidater, mange av dem profilerte kulturpersonligheter i Fredrikstad. Bymiljølistas førstekandidat Jan-Kåre Fjeld beholdt plassen i Bystyret, og Bymiljølista samarbeider igjen med de rødgrønne i perioden 2015–2019.

Ved kommunestyrevalget 2019 fikk lista 1 089 stemmer, og to representanter i kommunestyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata