Bymiljølista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bymiljølista
LandNorge
FylkeViken
KommuneFredrikstad
Leder(e)Jonas Qvale
Grunnlagt13. mars 1987
HovedkvarterFredrikstad
Slagord«Vi lover ikke gull, men et grønnere Fredrikstad!»
Nettstedhttps://bymiljo.wordpress.com/
Representanter:
Kommunestyrene
2 / 53
(2019)

Bymiljølista i Fredrikstad er en partipolitisk uavhengig og lokal valgliste som ble stiftet 13. mars 1987. Lista ble dannet som en reaksjon på riving av trehusbebyggelsen i Fredrikstad som hadde foregått i flere år.

Bymiljølista stilte til valg første gang i 1987 og det resulterte i at Svein Bendik Hansen og Iris Otte Thomsen fikk plass i bystyret. Siden den gang har Bymiljølista vært representert kommunestyret i Fredrikstad med en, to eller på det meste, tre representanter.

Ved kommunevalget i 2011 ble Svein Bendik Hansen valgt som eneste representant for Bymiljølista. I denne perioden gikk Bymiljølista inn i et styringssamarbeid med Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet og Pensjonistpartiet, kalt de «rødgrønne».

Da Svein Bendik Hansen døde 16. desember 2011 tok Adeline Gondrosen over plassen i Bystyret i Fredrikstad. Gondrosen døde i mars 2012, og ut perioden satt Jan-Kåre Fjeld i Bystyret for Bymiljølista. I denne perioden markerte lista seg for vern av matjord, innføring av kildesortering i kommunale virksomheter, motstand mot eksotiske dyr på sirkus, oppretting av lekeplasser, tilrettelegging for syklister og ikke minst innføring av gratis ferge og utvidelse av fergetilbudet i Fredrikstad.

Ved kommunestyrevalget 2015 stilte Bymiljølista igjen til valg, med en liste på 48 kandidater, mange av dem profilerte kulturpersonligheter i Fredrikstad. Bymiljølistas førstekandidat Jan-Kåre Fjeld beholdt plassen i Bystyret, og Bymiljølista samarbeider igjen med de rødgrønne i perioden 2015–2019.

Ved kommunestyrevalget 2019 fikk lista 1 089 stemmer, og to representanter i kommunestyret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]