Hopp til innhold

Torvet (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torvet i Trondheim sett fra vest mot øst langs Kongens gate. I bakgrunnen, til venstre ligger Sommergården, og til høyre for statuen av Olav Tryggvason, ser vi Hornemansgården og Vår Frue kirke.

Torvet eller Torget er det sentrale torget i Trondheim. Torvet er et resultat av Johan Caspar de Cicignons byplan fra 1681. Torvet ligger der Kongens gate og Munkegata krysser hverandre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Del av Cicigons byplan for Trondheim, etter brannen i 1681. Torvet øverst til venstre i krysset mellom Kongens gate (øst-vest) og Munkegata (nord-sør). Nidaros domkirke nederst mot Nidelva.

Etter bybrannen i Trondheim 1681 utarbeidet Cicignon den barokke byplanen som Midtbyen i Trondheim fortsatt er regulert etter. Byplanen har brede gater som skulle forhindre brann i å spre seg mellom trebygningene. Mellom Nidaros domkirke og Munkholmen tegnet Cicignon en bred gate med preg av aveny, Munkegata, der det kvadratiske Torvet utgjør et midtpunkt.

I 1921 ble det reist en statue over byens grunnlegger Olav Tryggvason på en høy sokkel midt på Torvet. Olav Tryggvason-monumentet var laget av Wilhelm Rasmussen og ble avduket 18. september 1921 i forbindelse med Dovrebanens åpning.[1] I forbindelse med 900-årsjubileet for Olav den hellige i 1930 ble det laget et solur på bakken rundt statuen, der søyleskyggen utgjør viseren i uret. Traseen for Ilalinja, ei trikkelinje som ble opprettet av Trondheim Sporvei i 1901, gikk opprinnelig over Torvet og Munkegata, men ble flyttet til Prinsens gate i 1961.

Torvet har vært brukt som konsertarena. 24. juni 2001 holdt Bob Dylan konsert der.

Fra 2003 arrangeres julemarked på Torvet hvert år i desember.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Torget sommeren 2009

Sommergården, som ligger ved Sommerveita, danner den nordøstre avgrensningen av Torvet mens Hornemannsgården og Presidentveita danner den sørøstre avgrensningen. Skulpturen Go'dagen, også kalt Torgkona, fra 1983, av billedhugger Tone Thiis Schjetne står i den sørøstre kanten av Torvet. Kjøpesenteret Trondheim Torg, etablert i 1992, ligger i det sørvestre hjørnet av Torvet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trondheim byleksikon
  2. ^ Kilnes, Camilla (25. august 2016). «Julemarkedet i Trondheim blir anbefalt i britisk avis». adressa.no. Arkivert fra originalen 24. desember 2016. Besøkt 22. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]