Eiksundtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eiksundtunnelen
Eiksundtunnelen
Åpningen av Eiksundtunnelen.

Strekning:Fv653
Åpnet:2008
Lengde:7 765 m
Høydemeter:287 muh.
Største stigning:9,6 / 7,6 %
Trafikk:2940[1]

Eiksundtunnelen
62°13′6″N 5°59′10″E

Eiksundtunnelen er en undersjøisk veitunnel som forbinder Hareidlandet med fastlandet i Møre og Romsdal. Tunnelen går fra øya Eika i Ulstein, under Yksnøya, Vartdalsfjorden og Lidaveten til Sørheim på Berkneshalvøya i Ørsta kommune. Tunnelen er 7 765 meter lang. Den er den dypeste vegtunnelen i verden og Norges tredje lengste undersjøiske veitunnel. Når Rogfastsambandet blir ferdigstilt i 2024–2025, tar denne over som både den lengste og dypeste undersjøiske veitunnelen i verden.[2]

Fastlandsforbindelse til fire kommuner[rediger | rediger kilde]

Eiksundtunnelen er en del av Eiksundsambandet, som gir kommunene Hareid, Ulstein, Sande og Herøy fastlandsforbindelse. Med en dybde på 287 meter er Eiksundtunnelen verdens dypeste veitunnel. Arbeidet med tunnelen begynte sommeren 2004. Eiksundsambandet åpnet 23. februar 2008 og er en del av fylkesvei 653.

Største stigning i tunnelen er 9,6 % opp mot Eika. Stigningen opp mot Berkneshalvøya er 7,6 %.

Tunnelen var bompengebelagt til sommeren 2014. Ordinær takst for personbiler var NOK 76, men den 14. juni 2014 ble bompengeordningen fjernet, og all ferdsel er nå avgiftsfri. Dette ble markert ved et arrangement der samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var til stede.

Debatt om samfunnsøkonomisk lønnsomhet[rediger | rediger kilde]

De totale investeringskostnadene for Eiksundsambandet kom på knapt én milliard NOK, ifølge Statens vegvesens offisielle beregninger.

I debatten om den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av bro- og tunnelsamband har Eiksundtunnelen blitt trukket fram som et eksempel på et prosjekt som ikke er lønnsomt ut fra et rent samfunnsøkonomisk regnestykke. Til Dagens Næringsliv uttalte forskningsleder Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø følgende:

«Hvis du for eksempel ser på Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal så viser regnestykket at en for investerings- og driftskostnadene knyttet til tunnelen, kunne gitt brukerne gratis fergetransport i all fremtid og i tillegg servert dem en tre retters middag på hver tur, og allikevel hatt penger til overs.»[3]

Resultatet ble derimot ett annet, med høy vekst i ÅDT etter åpning og stor vekst i årene etter konkluderer evalueringsrapporten fra 2014 med positiv netto nytte [4]

Dødsulykke juni 2009[rediger | rediger kilde]

Den 28. juni 2009 skjedde den første dødsulykken i tunnelen. To kjøretøy var involvert i ulykken, og fem mennesker mistet livet. Ifølge politiet er høy fart på den ene bilen den sannsynlige årsaken til ulykken.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.vegvesen.no/vegkart Vegvesendets vegkart, data fra 2016
  2. ^ «I år starter byggingen av verdens lengste og dypeste veitunnel - for å få det til må de brukes løsninger fra gruvedrift». 
  3. ^ «Kunne fått gratis ferge, treretters middag og vin», fra Dagens Næringsliv, 9. juni 2009
  4. ^ Ulstein, Heidi; Gulbrandsen, Magnus U.; Wifstad, Kristina; Holmen, Rasmus B.; Grünfeld, Leo (1. februar 2014). «Etterevaluering av Rv 653 Eiksundsambandet» (PDF). MENON-PUBLIKASJON. Menon Business Economics. 4. 
  5. ^ «Mener ulykkesbilen kan ha hatt 150–200 km/t», fra Aftenposten, 30. juni 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Fem personer omkom i kollisjon i Eiksundtunnelen – relatert nyhetssak