Skafonntunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skafonntunnelen
Skafonntunnelens vestre åpning med Setnesfjellet over.

StedRauma kommune
Strekningtidligere E136
Åpnet1940-tallet/1963
Stengt1989
Lengde680 m

Skafonntunnelen er navnet på to nedlagte veitunneler i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Den nyeste er 680 meter lang.

Den eldste av tunnelene med dette navnet er rundt 100 meter lang og den ble åpnet i 1940-årene. Denne ble tatt ut av bruk da den nye Skafonntunnelen ble åpnet i 1963. Den nye tunnelen ble i 1987 forlenget med ca. 400 m frem til Veblungsnes, og da murte man samtidig igjen den østlige åpningen fra 1963. Begge endene på den originale tunnelen har rasoverbygg i betong. Forlengelsen i 1987 ble gjort for å sikre den korte vegstubben mellom Veblungsnes og den opprinnelige tunnelåpningen fra de mange rasene fra Skafonna.

Skafonntunnelen var den østligste tunnelen på den gamle strekningen rundt Innfjordtunnelen.

Forbindelsen med Innfjordtunnelen[rediger | rediger kilde]

Daværende E69 langs fjorden mellom Veblungsnes og Innfjorden ble stengt i 1989, som følge av at det gikk et steinskred ved utgangen av Runehamartunnelen. En person mistet livet i dette steinskredet. Skredet ble aldri ryddet, og veien ble stengt for godt.

Innfjordtunnelen ble påbegynt i mai 1990 og åpnet i novemeber 1991 som erstatning for den gamle strekningen langs Romsdalsfjorden. Under drivingen av den nye tunnelen gikk E136 (daværende E69) via en midlertidig fergeforbindelse mellom Innfjorden og Veblungsnes.

Innfjordtunnelen ble drevet fra vegkrysset der den gamle delen av Skafonntunnelen møter den nye. De første 550 meterne av Innfjordtunnelen utgjør følgelig den tunneldelen som den nye Skafonntunnelen ble forlenget med i 1987. I forbindelse med dette kan den vestlige enden av Skafonntunnelen nås fra port som er der Skafonntunnelen før svingte til høyre mot Romsdalsfjorden. Denne forbindelsen med gamleveien gir kjørbar veg frem til Runehamartunnelen, der Statens vegvesen har et testsenter for tunnelbranner. Under rehabiliteringen av Innfjordtunnelen mellom 2016 og 2018 ble derfor også den delen av Skafonntunnelen som går mot Runehamartunnelen via den nedlagte strekningen opprustet med blant annet ny belysning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]