Hopp til innhold

Vartdalsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ved Hjørungneset møtes Vartdalsfjorden og Storfjorden.

Vartdalsfjorden er en fjord (egentlig et sund) i Hareid, Ulstein og Ørsta kommuner i Møre og Romsdal. Den er rundt 20 kilometer lang, og ligger mellom øya Hareidlandet og Vartdalsstranda på fastlandssiden.[1]

Fjorden begynner ved Hjørungneset øst for Hjørungavåg og går derfra i sørvestlig retning, til den munner ut i Voldsfjorden sør for øyene Eika og Yksnøya. Her går også Ørstafjorden mot øst inn til Ørsta. I den nordlige enden munner ut i Storfjorden og Sulafjorden, og fra den sørlige munningen i Voldsfjorden går også Rovdefjorden vestover fra Yksnøya. Fjorden er mellom to og tre kilometer bred, og den største dybden er på 365 meter, utenfor Flåvika i Ørsta.

Bygda Vartdal, som fjorden er oppkalt etter, ligger på østsida av fjorden. Lengst sør på vestsida ligger Eiksund på Hareidlandet. Herfra gikk det tidligere ferge over til Rjånes på fastlandet, men 23. februar 2008 ble fergesambandet lagt ned da Eiksundsambandet ble åpnet. går langs Vartdalsstranda på sørsida av fjorden. I 2014 vedtok regjeringen at den framtidige E39 skal gå i bru over Vartdalsfjorden, over Hareid før veien krysser Sulafjorden i bru og går videre mot Ålesund.[2][3] Strekningen er ikke konkret omtalt i Nasjonal transportplan 2018–2027.

Det er lagt en strømkabel på fjordbunnen mellom Rjåneset i Ørsta og Eiksundøydgarden i Ulstein.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Vartdalsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Samferdselsdepartementet (14. april 2014). «Val av trasé for vidare planlegging – gir  raskare framdrift». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 24. juni 2017. 
  3. ^ Rosbach, Marius (14. april 2014). «Solvik-Olsen: – Derfor ble Hafast valgt». smp.no. Arkivert fra originalen 7. november 2017. Besøkt 24. juni 2017.