Statens vegvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statens vegvesen
Statens vegvesen
Statens vegvesen, Vegdirektoratet. Hovedkontor i Brynsengfaret 6A, Bryn, Oslo. Sett fra grøntområdet langs turveien vest for bygget. Foto: Helge Høifødt
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde Norge
Etablert 1864[1]
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen
Hovedkontor Vegdirektoratet
Lokale ledd 5 regioner
Eier Samferdselsdepartementet
Budsjett 15,6 milliarder kr(2013) [2]
Ansatte 6 804 (2013)[3]
Nettside www.vegvesen.no

Statens vegvesen er en norsk, statlig etat med ansvar for bygging og vedlikehold av riksveier og fylkesveier og tilsyn med kjøretøyer og trafikanter. Etaten består av Vegdirektoratet og 5 regioner. Statens vegvesen har 75 trafikkstasjoner (tidligere kalt biltilsynet.). Biltilsynet ble slått sammen med Statens vegvesen i 1995). Store utbyggingsprosjekter organiseres i egne enheter direkte underlagt regionene.

Etaten er underlagt Samferdselsdepartementet, men regionvegkontorene er underlagt fylkeskommunene i spørsmål om fylkesveier.

Produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen ble i 2003 skilt ut i det statlige aksjeselskapet Mesta.

Hvert år arrangerer Staten vegvesen Vakre vegers pris.

Etaten drifter motorvogn- og førerkortregisteret Autosys og registreringssystemet Autoreg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig lå ansvaret for veier under juristene i Justisdepartementet, inntil Frederik Stang i 1846 opprettet en stilling som veiassistent under Indredepartementet. Målet var å få mer fagkunnskap, men uten å la ansvaret for veiene flyttes for langt vekk fra de politiske beslutningene i departementet.

Den første veiassistenten ble ingeniørkaptein H.K. Finne. De neste to tiårene ga en kraftig økning i statens bidrag til veiutbygging. Finne ble i 1852 etterfulgt av ingeniøroffiser Chr. W. Bergh i ett nytt veiingeniørkontor i Indredepartementet.

Et eget veidirektorat kom først i 1864, etter lang tids kamp fra ingeniørene. Chr. W. Berg ble der den første veidirektør.

Vegdirektoratet har siden vært plassert under Arbeidsdepartementet 1885–1944, Trafikkdepartementet 1944–1945 og Samferdselsdepartementet 1946–.

Vegdirektør[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statens vegvesens historie
  2. ^ Statsbudsjettet 2013 forslag
  3. ^ Antall ansatte i følge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjenestes forvaltningsdatabase

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]