Statens vegvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statens vegvesen
Statens vegvesen
Emblem
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde Norge
Etablert 1864[1]
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen
Hovedkontor Vegdirektoratet
Lokale ledd 5 regioner
Eier Samferdselsdepartementet
Budsjett 15,6 milliarder kr(2013) [2]
Ansatte 7 292 (2016)[3]
Nettside www.vegvesen.no
Statens vegvesen, Vegdirektoratet. Hovedkontor i Brynsengfaret 6A, Bryn, Oslo. Sett fra grøntområdet langs turveien vest for bygget.

Statens vegvesen er en norsk, statlig etat med ansvar for bygging og vedlikehold av riksveier og fylkesveier og tilsyn med kjøretøyer og trafikanter. Etaten består av Vegdirektoratet og 5 regioner. Statens vegvesen har 75 trafikkstasjoner, tidligere kalt biltilsynet. Biltilsynet ble slått sammen med Statens vegvesen i 1995.[trenger referanse] Store utbyggingsprosjekter organiseres i egne enheter direkte underlagt regionene.

Etaten er underlagt Samferdselsdepartementet, men regionvegkontorene er underlagt fylkeskommunene i spørsmål om fylkesveier.

Produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen ble i 2003 skilt ut i det statlige aksjeselskapet Mesta, og i 2016 ble ansvaret for utbygging og drift av visse motorveier overført til statsaksjeselskapet Nye Veier.[4]

Hvert år arrangerer Staten vegvesen Vakre vegers pris.

Etaten drifter motorvogn- og førerkortregisteret Autosys og registreringssystemet Autoreg.Statens vegvesen har fem regionale hovedkontor. Disse er etablert i Leikanger, Arendal, Lillehammer, Molde og Bodø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig lå ansvaret for veier under juristene i Justisdepartementet, inntil Frederik Stang i 1846 opprettet en stilling som veiassistent under Indredepartementet. Målet var å få mer fagkunnskap, men uten å la ansvaret for veiene flyttes for langt unna de politiske beslutningene i departementet.

Den første veiassistenten ble ingeniørkaptein H.K. Finne. De neste to tiårene ga en kraftig økning i statens bidrag til veiutbygging. Finne ble i 1852 etterfulgt av ingeniøroffiser Christian Vilhelm Bergh i et nytt veiingeniørkontor i Indredepartementet.

Et eget veidirektorat kom først i 1864, etter lang tids kamp fra ingeniørene. Christian Vilhelm Bergh ble der den første veidirektør.

Vegdirektoratet har siden vært plassert under Arbeidsdepartementet 1885–1944, Trafikkdepartementet 1944–1945 og Samferdselsdepartementet 1946–.

Vegdirektør[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]