Hopp til innhold

Korsfjordtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korsfjordtunnelen

StedVestland
ÅpnerUvisst
Lengde9 000 m
Høydemeter390 ? muh.
Største stigningminst 8,7[1] %

Tunnelen skal gå vest for Marstein fyr.

Korsfjordtunnelen er en planlagt undersjøisk tunnel mellom Austevoll og Øygarden i Vestland. Som den eneste kommunen i Hordaland uten fastlandsforbindelse (unntatt Fedje), vil den gi Austevoll fastlandsforbindelse til Sotra.

Korsfjordtunnelen skal gå under Korsfjorden. Den konkurrerer med Selbjørnsfjordtunnelen om å være den første fastlandsforbindelsen. Mange vil likevel oppleve Korsfjordalternativet som viktigere, fordi mange av innbyggerne i Austevoll jobber i dag innover i bergensområdet.

Tunnelen vil bli omtrent 9 km lang, og vil sannsynligvis strekke seg fra Storekalsøy, via Marstein fyr i Austevoll til Tofta i Øygarden. Den må gå denne omvei fordi fjorden er for dyp lenger mot øst.

Som alternativ snakkes det om en bru over Korsfjorden. Den må bli en 3 kilometer lang flytebru som kan gå en rettere vei mellom Hundvåko og Sotra enn Korsfjordtunnelen, der fjorden er 600 meter dyp.[2]

Tunnelen var tenkt som trasé for det planlagte prosjektet Hordfast. Men Hordfast vil ikke gå gjennom Korsfjordtunnelen, men bygges som en 5 kilometer lang flytebru over Bjørnafjorden.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 390 meter / 4500 meter
  2. ^ Austevoll krev fastlandssamband

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata