Hundvågtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hundvågtunnelen

StrekningRiksvei 13.svg
Åpner2020
Lengde5 500 m
Høydemeter94,5 muh.
Største stigning6 %
Antall løp2
TunnelprofilT9,5

Hundvågtunnelen
58°58′48″N 5°44′27″Ø

Hundvågtunnelen er en undersjøisk veitunnel som bygges mellom Hundvåg og Stavanger under Byfjorden. Den bygges som en del av Ryfast-prosjektet.

Tunnelen blir 5,5 km lang og skal i tillegg til å føre Ryfylke-trafikken videre mot Stavanger, også tjene som fastlandssamband sammen med Bybrua for øya Hundvåg. Tunnelen er dimensjonert for 20 000 kjøretøy per døgn. Dagsonen mellom Ryfylketunnelen og Hundvågtunnelen er mellom 250 og 300 meter lang, og her kommer det en stor rundkjøring med tilknytning til ny rundkjøring på Hundvåg ring.

Hundvågtunnelen dukker ned i to løp fra Hundvåg nord, men med ett felt hver vei. Fra Buøy/Hundvågkrossen kommer sørvendte ramper ned til riksvei 13 i tunnelen og legger seg sammen med de to løpene som kommer fra Hundvåg nord. Herfra går tunnelen i to løp og fire felt under fjorden, før den går sammen med den planlagte Eiganestunnelen/E39. Både i Eiganestunnelen og Hundvågtunnelen vil et av feltene i hver retning svinge opp mot (og ned fra) rundkjøringen i Madlaveien. Dette medfører at det sørgående feltet i Hundvågtunnelen og det sørgående feltet i Eiganestunnelen møtes og fortsetter som to felt på E39. Slik blir det også nordover: De to nordgående feltene på E39 skiller lag, der det ene går nordover på E39, mens det andre møter rampen fra Madlaveien og dukker ned som Hundvågtunnelen.

Arbeidet med Hundvågtunnelen ble påbegynt mai 2014 fra Buøy.[1] Tunnelen er planlagt åpnet sent i 2019.[2] Én kilometer av tunnelen bygges av JV-Bilfinger-Stangeland i forbindelse med byggingen av Eiganestunnelen. De resterende 4,5 kilometer tunnel i to løp bygges av Kruse Smith AS og Risa AS.[3]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]