Langfjordtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Langfjordtunnelen
Langfjordtunnelen
Fra Sølsnes fergekai. Langfjorden med Åfarnes og Rødvenfjorden i bakgrunnen.

Strekning:Fylkesvei 64
Lengde:10 500 m
Høydemeter:340 muh.

Langfjordtunnelen
62°40′0″N 7°29′0″E

Langfjordtunnelen er en foreslått undersjøisk veitunnel i Romsdal. Tunnelen vil gå under Langfjorden og forbinde kommunene Rauma og Molde. Den vil erstatte fergestrekningen ÅfarnesSølsnesfylkesvei 64.

Tunnelen kan bli 10 500 meter lang og minst 340 meter dyp når den er ferdig. Dette vil plassere den øverst på listen over verdens dypeste undersjøiske tunneler.[1] Reisetiden forkortes ifølge planene med omtrent 25 minutter fordi en slipper å ta ferge.

Trafikkgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Trafikkgrunnlaget er på omtrent 1 000 kjøretøy i døgnet (tall fra 2007). Det forventes en vekst på 200 kjøretøy når tunnelen står ferdig. Dette er regnet som godt og gjør prosjektet gjennomførbart.

Kostnadsberegning[rediger | rediger kilde]

Totalsum er anslått til omtrent 900 millioner kroner. Finansieringen vil bli med bompenger.[2] Innkrevingstid kan bli 20 år.[3]

Prisen for en bruløsning er anslått til 2,3 milliarder kroner.[4]

Flere alternativ[rediger | rediger kilde]

Prosjektet er under konsekvensutredning og det er derfor ikke avgjort hvor tunnelpåhuggene vil komme. Det er ikke bestemt hvorvidt tunnelen skal ha krabbefelter. Men det kan være aktuelt med krabbefelter på deler av strekningen.

De opprinnelige planene var en omtrent åtte kilometer lang tunnel. Den ville ha fått innslag ved Åfarnes og Nesjestranda. Dette hadde medført dobbelt tunnelløp med krabbefelt, fordi tunnelen hadde blitt bratt.

De nyeste planene er en tunnel uten krabbefelt. For å nå dypt nok måtte lengden økes til over 10 kilometer. De nye tunnelinnslagene er tenkt på SandnesHolmemstranda i Rauma og på VågsetraSkålahalvøya i Molde. Dette kan gi en forholdsvis rett tunnel som forkorter kjøredistansen med én kilometer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tall fra Romsdals Budstikke, 3. april 2008. [Nergård, Richard. 2008]
  2. ^ Tall fra Romsdals Budstikke, 1. april 2008. [Nergård, Richard. 2008]
  3. ^ Tall fra Romsdals Budstikke, 5. september 2008. [Rydjord, Ottar. 2008]
  4. ^ Tall fra Romsdals Budstikke, 5. september 2008. [Rydjord, Ottar. 2008]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]